Русија

РТ ексклузива: Први пут на полигону групе "Вагнер" (ВИДЕО)

Чувени "вагнеровци" по први пут допустили једном медију да посети главни полигон на којем врше обуку својих бораца

Приватна војна компанија "Вагнер" руског бизнисмена Јевгенија Пригожина ексклузивно је отворила своја врата за РТ, пруживши нам несвакидашњу прилику да јавност из прве руке упознамо са ситуацијом на главном војном полигону организације.

Чувени "вагнеровци" о којима на Западу не престају да пишу, а чији статус није до краја дефинисан ни у Русији, разговарали су са нашом редакцијом и открили нам која је њихова главна филозофија.

Испунили смо све услове који су били тражени од нас – да не откривамо њихову тачну локацију, као и да не прикажемо лица наших саговорника.  

Оно што их, како кажу, све обједињује јесте заједничка жеља да одбране своју отаџбину.

Јевгеније Пригожин и "вагнеровци"

Оснивач групе "Вагнер" Јевгеније Пригожин на мети је Запада већ више од пет година. Приписују му блиске везе са председником Русије Владимиром Путином, јак утицај на државни и војни врх Русије, као и умешаност у војне активности Руске Федерације на Блиском истоку и у Украјини.

Због наводне умешаности у америчке председничке изборе, Вашингтон га је санкционисао 2016. године, да би четири године касније то исто урадила и Европска унија.

Пригожин је раније порицао било какве везе са "вагнеровцима", да би ове године ипак признао да стоји иза оснивања групе "Вагнер" 2014. године, у тренутку када је, како каже, "почео геноцид над руским становништвом Донбаса".

По његовој процени, Кремљ је тада ухватио последњи воз и "блокирао долазак украјинске војске на Крим", а он је, заједно са другим утицајним бизнисменима из земље, покушао да "регрутује групу која ће путовати и заштитити Русе".

По свему судећи, у томе је и успео. Управо су "вагнеровци" данас један од битнијих фактора који доприноси ефикасности руске војске у специјалној операцији у Украјини.

Ове године, Брисел је због тога још једном санкционисао руског бизнисмена. Још неки од разлога су, како тамо наводе, и блиске везе са председником Путином и Министарством одбране Русије. Руски лидер демантовао је ове тврдње још 2018. године.

Прошлог месеца појавила се и вест да је британска адвокатска фирма "Меккју џури енд партнерс" поднела тужбу против његове фирме "Вагнер". Компанија ће заступати украјинску страну, а, како се наводи на њеном сајту, већ је укључена у неколико случајева који су повезани са актуелном специјалном војном операцијом у Украјини.

И док се руски бизнисмен оштро критикује на Западу, у Кремљу високо оцењују његов рад, истичући да је он велики патриота који брине о својој земљи.

По свему судећи, то и јесте тако.

У свом родном граду, Санкт Петербургу, у октобру је отворио нов центар за развој одбрамбених војних технологија. Центар би требало да помогне Москви током актуелног сукоба, али и да генерално допринесе побољшању одбране државе, "укључујући и информациону" одбрану.

"Вагнер центар" постаће место окупљања специјалиста из најразличитијих области, a најперспективније и најефикасније идеје добиће подршку за даљи рад.

image
VV inauguration
banner