Русија

Амбасадор Ирана: Кијев нам није изјавио саучешће, спољну политику нећемо мењати

У спољној политици неће бити никаквих промена, јер је то питање под контролом врховног иранског вође ајатолаха Алија Хамнеја, поручује ирански дипломата у Москви
Амбасадор Ирана: Кијев нам није изјавио саучешће, спољну политику нећемо мењатиGetty © SOPA Images / Contributor

Спољнополитички курс Ирана се неће мењати након погибије председника Ебрахима Раисија, потврдио је данас амбасадор те земље у Москву Казем Џалали за канал "Соловјов лајв".

"У складу са Уставом наше земље, чланом 110, спољнополитички курс се спроводи под потпуним руководством врховног лидера (ајатолаха Алија Хамнеја)", објаснио је амбасадор.

Мохамед Мохбери, привремени вршилац дужности председника Ирана, који ће на тој функцији бити 50 дана, до следећих председничких избора у Ирану, потврдио је у разговору са руским председником Владимиром Путином да је Техеран заинтересован, баш као и Москва, за "даље јачање свестране руско-иранске сарадње". Истог дана, из Думе Русије је саопштено да ће се војно-техничка сарадња Русије и Ирана наставити и јачати. 

У разговору са руским медијима амбасадор Ирана Џалали данас је открио и да Украјина није званично изразила саучешће поводом погибије Раисија, док су Сједињене Америчке Државе то учиниле, али "двосмислено".

"Американци су изразили саучешће. Али, могу рећи да у писму саучешћа, које сам ја добио, постоји и нешто попут 'двоструког концепта'. С једне стране су изразили саучешће, а са друге су рекли: 'Чули смо глас иранског народа'. Ово погрешан приступ', оценио је.

Подсетимо, Путин је одмах након што се сазнало да је хеликоптер Раисија доживео несрећу одржао састанак са амбасадором Ирана у Москви. Састанку су присуствовали нови и стари министри одбране Андреј Белоусов и Сергеј Шојгу, који је претходних година договарао војну сарадњу са Техераном, затим начелник Генералштаба Валериј Герасимов, саветник председника Игор Левитин и још неки људи из државног врха.

image