Русија

Русија неће прихватити ограничену цену нафте

Из Москве иронично поручују да ће Европска унија убрзо окривити Русију да користи нафту као оружје, иако је ЕУ та која је забранила увоз руских енергената
Русија неће прихватити ограничену цену нафтеwww.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda

Стални представник Русије при међународним организацијама у Бечу Михаил Уљанов изјавио је данас да ће Европа од ове године почети да живи без руске нафте, а портпарол Кремља Дмитриј Песков каже да Русија неће прихватити ограничену цену нафте. 

"Москва је већ саопштила да неће испоручивати нафту земљама које подржавају антитржишна ограничења цена", поновио је Уљанов, додајући да ће, како очекује, Европа ускоро окривити Москву да користи "нафту као оружје".

"Само сачекајте мало. ЕУ ће ускоро оптужити Русију да користи нафту као оружје", написао је дипломата на Твитеру. 

Коментар Уљанова уследио је након јучерашње одлуке Г7 да прихвати горњу границу за руску нафту у износу од 60 долара по барелу. Ограничење ће ступити на снагу у наредних пар дана, а организација је додала да допуште накнадне измене цене у случају да за тим буде било потребе.

Заменик Савета безбедности Руске Федерације Дмитриј Медведев иронично је одреаговао на ову одлуку, објавивши слику америчког глумца Џека Никлсона из филма "Исијавање". 

"Коначно смо донели одлуку о горњој граници цене руске нафте...", написао је Медведев. 

Огласио се и представник Кремља Дмитриј Песков који је поручио да је Москва спремна за ову одлуку и да тренутно "анализира ситуацију".

"Русија неће признати ову одлуку", нагласио је Песков и додао да ће руски званичници ускоро осмислити конкретне кораке.

image
VV inauguration
banner