Русија

Украјински министар: Kијевско-печерска лавра није прешла у руке Украјинаца

Манастир је наводно само регистрован као правно лице, и то нема везе са указом Зеленског о санкцијама према канонској Украјинској православној цркви
Украјински министар: Kијевско-печерска лавра није прешла у руке Украјинаца© Tanjug/AP Photo/Bernat Armangue

Министар културе и информационе политике Украјине Александар Ткаченко негирао је да је Kијевско-печерска лавра прешла под управу "Православне цркве Украјине".

"Не ради се о томе. Ради се о регистрацији правног лица у том манастиру који користи ПЦУ. Он се налази на територији Горње лавре. Само се мења назив и наводи адреса", саопштио је Ткаченко, а пренео лист "Украјинска правда".

Регистрација, тврди он, нема никакве везе са указом председника Украјине Владимира Зеленског о увођењу санкција против свештеника канонске Украјинске православне цркве, него су се та два догађаја "случајно поклопила", пошто процес регистрације траје дуго, пренео је Спутњик.

"На територији Горње лавре налази се још један манастир чије је име промењено и које је данас регистровано. Ништа се не мења кад је реч о монасима", прецизирао је Ткаченко.

Претходно је саопштено да је Kијевско-печерска лавра канонске Украјинске православне цркве регистрована као манастир у саставу Православне цркве Украјине коју подржавају украјинске власти.

Шеф Управе за спољне црквене везе ПЦУ, архиепископ Зарја рекао је да је на челу манастира сада поглавар ПЦУ Епифаниј као правно лице.

Служба безбедности Украјине недавно је, подсећа Танјуг, извршила претрес на територији Kијевско-печерске лавре (Московска патријаршија) а у саопштењу је наведено да су спроведене контраобавештајне активности, пренео је Спутњик.

Руска православна црква ове акције је назвала застрашивањем.

image