Спорт

Рубљов осуо паљбу: Не желе нас на Вимблдону, Британској влади политика важнија од мира

Постоји велики ризик да ће руски тенисери пропустити Вимблдон другу годину заредом јер их британске власте не желе у земљи
Рубљов осуо паљбу: Не желе нас на Вимблдону, Британској влади политика важнија од мираGetty © Valerio Pennicino / Stringer

Андреј Рубљов открио је да се следеће године може поновити ситуација из ове, када је руским тенисерима забрањено учешће на највећем турниру на свету – Вимблдону.

Због санкција уведених руским спортистима, тенисери нису могли да учествују на трећем гренд слему сезоне, а кровне тениске организације су направиле додатну пометњу контрапотезима.

Тениска асоцијација професионалаца (АТП) и Женска тениска асоцијација (ВТА), као одговор на саопштење Вимблдона поводом наступа Руса, донеле су одлуку да забране бодовање на турниру у Лондону.

Примера ради, Новак Ђоковић је за освајање седмог пехара на Централном терену Ол Ингланд клуба остао на "нули", а да бизарност буде потпуна, у женској конкуренцији тријумфовала је Елена Рибакина – Казахстанка рођена у Москви.

Рубљов је у интервјуу који је дао у Абу Дабију наговестио да би иста ситуација могла да се догоди и у 2023. години.

"Имали смо састанак са гренд слемовима и АТП-јем. Веома је добро што је АТП отворен да помогне свима. Били смо веома искрени, предлагали бројне опције и начине да се помогне. Желимо да се вратимо и играмо", рекао је Рубљов.

Врхунски тенисери имају велики утицај на јавност, али Андреј истиче да, упркос жељама да помогну, нису добили зелено светло.

"Понудили смо да помогнемо у сваком смислу. Желимо да покажемо да је тенис већи од политике, али они нису заинтересовани. Ако будемо и другу годину спречени да учествујемо на Вимблдону, то ће бити најгоре за тенис."

Рубљов је осуо паљбу по тамошњим властима наводећи да се претварају да им је стало до обичних људи

"Британска влада је оваквом одлуком показала да јој је политика важнија од мира. Једноставно, не желе да помогну, за њих је све то само политика."

Како наводи, Руси се суочавају са великим предрасудама.

"Најлакши начин да покажем шта мислим, да откријем зашта се залажем, јесте да изађем на тениски терен. То је једина платформа коју могу да искористим да покажем да сам племенит, љубазан, добро образован..."

У Абу Дабију, где се тренутно налази и игра један егзибициони турнир, осми играч света споменуо је и двојицу највећих играча ове игре – Новака Ђоковића и Рафаела Надала.

"Осим што имају квалитет да буду најбољи свих времена, невероватно су искусни. Феноменално користе искуство које су стекли кроз све ове године. У свакој ситуацији тачно знају шта да раде", открио је Андреј квалитете ривала.

Он је говорио и о свом карактеру и менталном приступу стварима које му се дешавају.

"Једноставно сам такав. Веома сам емотиван и схватам све лично, када је у питању нешто што ми је важно. И очигледно је да ми је тенис све. Сваки меч, сваки поен прихватам веома лично и емотивно. Због тога ми је потребно време да напредујем ментално", закључио је Рубљов.

image