Спорт

Звезда након преокрета и драме боља од "братског" Олимпијакоса у Пиреју

Кошаркаши Црвене звезде савладали су на гостовању у Пиреју екипу Олимпијакоса са 90:86 у мечу 15. кола Евролиге
Звезда након преокрета и драме боља од "братског" Олимпијакоса у Пиреју© Euroleague

Још један меч у којем Црвена звезда игра драматичну и неизвесну завршницу, али за разлику од сусрета са Олимпијом у Београду, српски тим овога пута долази до тријумфа на паркету у Пиреју.

Поновили су црвено-бели партију из јануара ове године, када су савладали "братску екипу" у гостима.

Поприлично динамично било је у дворани "Мира и пријатељства", пошто је у неколико наврата је српски тим заостајао двоцифреном разликом.

Олимпијакос је боље отворио меч, долазио до солидних позиција и подогака са дистанце, док је Звезда била боља у рекету у првој деоници.

Након уводних 10 минута меча, резултат је износио 22:21 за домаће.

Олимпијакос је појачао ритам у другој четвртини, поготово у одбрани, што им је доносило лакше поене на другој страни.

Празан ход Црвене звезде у нападу, доносио је раст предности грчке екипе, која је водила прво седам, потом девет, а на моменте 11 и 12 поена разлике.

Ипак, Звезда прави серију 9:2 у самој завршници и хвата потпуни прикључак, те на полувреме одлази са само четири поена заостатка.

Резултатска клацкаликца гледала се у трећој деоници, али кад год би Олимпијакос долазио до осетније предности, српски тим имао би спреман одговор.

Као и у претходне две четвртине, Звезда је и у трећој деоници одиграла за класу боље у завршници и то им се опет исплатило.

Не само да су успели да надокнаде седам поена дефицита изабраници Душка Ивановића, већ су на крилима Вилдозе и Недовића успели да преокрену и преузму вођство.

Последња четвртина донела је праву драму, пошто је сада Звезда била у позицији да има осетнију предност, коју умало да изгуби.

Фантастично су у четвртој четвртини играли Филип Петрушев и Огњен Добрић, захваљујући којима је Звезда везала неколико квалитетних одбрана, потом и поена на другој страни.

Српски црвено-бели тако су дошли до 11 поена предности, колико су имали на само пет минута до краја меча.

Уследио је одговор Олимпијакоса, који се тројкама Ларенцакиса и Слукаса, потпуно вратио у меч.

Грчки тим искроистио је и лоше фаулове противника, те је поенима Блека са линије за слободна бацања, успео да смањи разлику у финишу на само два поена за Звезду. 

Није тим са Малог Калемегдана био најсконцентрисанији у завршници, што је дало прилику Олимпијакосу да дође до продужетка или победе.

Успешно се одбранио тим Душка Ивановића, да би потом Вилдоза био смирен са линије за слободна бацања и тако осигурао победу свог тима.

Управо је Вилдоза био најбољи стрелац Црвене звезде са 22 поена, а поентерски су се истакли и Петрушев са 14, Митровић са 13 и Недовић са 12 поена.

Код Олимпијакоса најефикаснији су били Блек и Слукас са 14, односно Везенков са 13 поена.

Након 15 одиграних утакмица, Црвена звезда има учинак од осам победа и седам пораза, док је Олимпијакос на скору 9-6.

Standings provided by Sofascore

  • 22. дец 2022 • 21:49

    21:49

    Крај меча: Олимпијакос - Црвена звезда 86:90

    Одбранила се Звезда, а потом је Вилдоза био смирен са линије за слободна бацања, чиме је Звезда успела да слави након драматичне и неизвесне завршнице.

    Олимпијакосу није помогао ни кош Слукаса у последњим секундама, па је српска екипа славила резултатом 90:86.

  • 21:47

    40' - Олимпијакос има напад за продужетак или победу

    Није искористила Звезда свој напад, па у саму завршницу улази са само два поена предности. Олимпијакос има напад до краја меча, у којем може да избори продужетак или победу.

  • 21:44

    39' - Звезда у последњи минут улази са четири поена предности

    Упркос тројци Ларенцакиса, Звезда је поенима Добрића успела да се одвоји на два поседа предности и у последњи минут улази са четири поена предности.

  • 21:35

    37' - Последња три минута, Звезда води са седам поена

    Олимпијакос је искористио то што је Звезда раније испунила бонус, те се поенима са линије за слобона бацања, на тренутак потпуно вратио у меч и смањио разлику на три поена. Ипак, тројка Вилдозе је успела на тренутак да одбије налет ривала.

    Улази се у неизвесну завршницу...

  • 21:23

    34' - Звезда води са 73:63

    Сјајну одбрану игра Звезда, на челу са Филипом Петрушевим, док у нападу серују поена постиже Огњен Добрић, па Црвена звезда стиже до двоцифрене, њене највеће предности на мечу - 73:63.

  • 21:16

    Крај треће четвртине: Олимпијакос - Црвена звезда 62:65

    Мајсторијом Луке Вилдозе у последњој секунди треће четвртине, Звезда стиже до предности од три поена након 30 минута кошарке - 65:62.

    Имао је Олимпијакос 12 поена предности у другој и девет поена предности у трећој деоници, али је српски тим успео да се врати и направи потпуни преокрет.

  • 21:13

    28' - Звезда води

    Тројком Филипа Петрушева, а потом и закуцавањем Луке Митровића, Звезда поново крунише период веома солидне игре, којом се потпуно вратила у меч и дошла до преокрета - 61:60.

  • 21:09

    26' - Папаниколау везује шест поена

    Две битне тројке погодио је Костас Папаниколау, па домаћин успева да се поново одлепи на осетнијих осам поена - 59:51.

  • 20:59

    21' - Настављен је меч

    Почела је трећа четвртина...

  • 20:40

    Полувреме: Олимпијакос - Црвена звезда 45:41

    Српски тим одиграо је знатно боље у финишу друге четвртине, успео да се одбрани у неколико везаних поседа, а потом и поентира на другом крају паркета, чиме је заостатак од 12 поена, смањио на само три.

    Након 20 минута кошарке, Олимпијакос води са 45:41.

    Слукас предводи стрелце Олимпијакоса са 10 поена, поен мање постигао је Везенков, док по седам опена имају Боломбој и Блек.

    У редовима Црвене звезде истичу се Недовић са 10, као и Митровић и Лазаревић са по осам поена.

image