Спорт

Меси добија најпрестижнију награду у историји? Није додељена 33 године

Многи нису ни знали за постојање "Супер Златне лопте", а ради се о нарочито реткој награди
Меси добија најпрестижнију награду у историји? Није додељена 33 годинеGetty © Julian Finney / Staff

Аргентина је после 36 година поново првак света, пошто су освојили Мундијал у Катару предвођени непоновљивим Лионелом Месијем.

Победа против Француске у спектакуларном финалу започела је невероватну журку у Аргентини, а сада су се појавила и питања да ли ће Меси након овог подвига добити признање које никоме у светском фудбалу није додељено у последње 33 године?

Ради се о награди "Супер Златна лопта". Меси је седам пута до сада седам пута добио "Златну лопту", а ово "супер издање" те награде до сада је добио само Алфредо ди Стефано пре више од три деценије.

Радило се о 30. годишњици "Франс фудбала", који је и оснивач "Златне лопте", а радило се о награди за најбољег фудбалера у претходних 30 година. Тада је Ди Стефано победио у конкуренцији Јохана Кројфа и Мишела Платинија.

"Супер Златна лопта" се додељује најбољем играчу у претходних 30 година, али само под условом да постоји достојан кандидат за "Франс фудбал". Ди Стефано је био толико цењен својевремено, а у Реал Мадриду је на 396 утакмица постигао 308 голова и освојио пет трофеја у Купу европских шампиона.

Иначе, "обична" Златна лопта се додељује од 1956. године, а Меси је то признање добијао више него иједан други играч у историји фудбала.

image