Спорт

"Био си бољи од Пелеа, сад си горе код Вујадина Бошкова"

Сампдорија се емотивном поруком опростила од Ђанлуке Вијалија
"Био си бољи од Пелеа, сад си горе код Вујадина Бошкова"Getty © Laurence Griffiths / Staff

Средином децембра преминуо је Синиша Михајловић након вишегодишње борбе са леукемијом, а у петак је свет напустио још један великан италијанског фудбала - Ђанлука Вијали.

Славни италијански нападач преминуо је 6. јануара у 59. години, након петогодишње борбе са раком панкреаса. Од њега се на дирљив начин опростила и Сампдорија, клуб чији је Вијали најбољи голгетер у историји.

"Већ постоје они који те замишљају између Паола Мантованија и Вујадина Бошкова, срећни што те поново грле, али подједнако задивљени што те поново виде тако брзо. Да, прерано. Кажу да никада нисте спремни да се опростите од сапутника и, нажалост, то је истина. Твој сапутник – како си одлучио да га назовеш – натерао те је да изађеш из воза у 58, неславно уграбивши карту за нове хоризонте и циљеве. Улазница за живот која је, ипак, вредела мало за све навијаче Сампдорије", почиње опроштајно писмо "Сампа".

"Заједно смо прешли дуг пут, одрастали и трагали, побеђивали и сањали. Стигао си као мали дечак, поздрављамо те као човека. Памтицћемо те као дечака и немилосрдног центарфора, јер су јунаци сви млади и лепи, а ти си од тог лета 1984. наш херој. Јак и леп, са оним бројем девет одштампаним на полеђини и италијанском заставом ушивеном на срцу. Најјачи вођа Сампдорије, упарен напред са твојим близанцем Бобијем Голом. У три речи: један од нас."

"Нећемо заборавити твој 141 гол, твоје ударце главом, твоје кошуље од кашмира, твоју минђушу, твоју платинасто плаву косу. Толико си нам дао, ми смо ти дали толико: да, била је то љубав, реципрочна, бесконачна. Љубав која неће умрети данас са тобом. Наставићемо да те волимо и обожавамо јер си – као што добро знаш – бољи од Пелеа. И зато што је, упркос свему, нашој лепој сезони суђено да се никада не заврши. И даље ће сијати на оном небу заокруженом плавом на којој си се ти, Лука, заувек потписао. "За кога?". "За нас!", стоји у опроштајном писму Сампдорије.

image