Спорт

Никола Јокић и Тина Крајишник најбољи у 2022. години у избору КСС

Двоструки узастопни најкориснији играч НБА лиге Никола Јокић и капитен женског сениорског тима Тина Крајишник, проглашени су за најбоље кошаркаше Србије у 2022. години, у избору Кошаркашког савеза Србије

Кошаркаши савез Србије традиционално је бирао најбоље кошаркаше Србије.

Одлуком гласова новинара и уредника најугледнијих српских медија, признања су припала Николи Јокићу и Тини Крајишник.

Јокић је трећи пут у каријери добио признање након 2018. и 2021. године, док је Крајишник први пут најбоља.

Специјално признање добила је баскет репрезентација Србије, која је у минулој години освојила европску и светску титулу.

На свечаном пријему присуствовали су министар спорта Зоран Гајић, генерални секретар Олимпијског комитета Србије Ђорђе Вишацки и други гости.

"Како традиција налаже, желео бих да се осврнем на урађено у 2022. али и шта нас очекује у 2023. години. У фебруару смо сјајно организовали квалификациони турнир кошаркашкица за пласман на Светско првенство, и то две групе, а наше кошаркашице су на терену биле сјајне и обезбедиле пласман. Овом приликом, опростили смо се, само на терену, од наше две велике, трофејне репрезентативке – Соње Васић и Јелене Брукс…Сениорке су оставиле добар утисак на Светском првенству у Аустралији, сениори су сигурно морали много боље на Европском првенству, али није смак света, идемо даље", рекао је председник КСС Предраг Даниловић.

"Млађе репрезентативне селекције су имале солидно лето, мушка јуниорска репрезентација освојила је бронзу на Европском првенству, У20 мушка репрезентација и женска кадетска репрезентација освојиле су прва места на Европским првенствима Б дивизије и вратиле се у А дивизију, што је био циљ, додао је он.
"Сјајна 3×3 година је иза нас. Наши баскеташи су поново постали шампиони Европе и света, У23 репрезентација освојила је сребро на Светском првенству и сребро на Медитеранским играма, а У18 селекција сребро на Светском првенству".

Председник КСС најавио је 2023. као годину великог јубилеја – 100 година кошарке у Србији.

"Година која је почела за нас је јако значајна – велики је јубилеј 100 година кошарке у Србији и 75 година од оснивања Кошаркашког савеза. Обележићемо је низом манифестација и планирамо да цела 2023. буде у знаку кошарке. Припремамо бројне акције и догађаје, кроз које желимо да прикажемо нашу богату историју. Почињемо већ следећег месеца мобилном изложбом током Купа Радивој Кораћ, која ће из Ниша током целе године ићи кроз све велике градове Србије. Желимо да на свакој кошаркашкој утакмици у Србији, у сарадњи са регионалним кошаркашким савезима и клубовима, током ове године на неки начин буде обележен јубилеј, визуелно и кроз маркетиншке активације."

image
VV inauguration
banner