Спорт

У Мелбурну играчи играју два различита Аустралијан опена – шта је разлог?

Услови у различитим деловима Мелбурн парка ове године нису исти и третман који добијају најбољи разликује се од оног за слабије рангиране учеснике
У Мелбурну играчи играју два различита Аустралијан опена – шта је разлог?Getty © Mark Kolbe

Аустралијан опен игра се на тврдој подлози од 1988. када је завршена ера на трави. У неколико наврата организатори су мењали врсту бетона, па тенисери од пре три године такмиче на теренима које прави компанија "Грин сет".

Подлога се састоји из мешавине три различита материјала који се постављају преко бетонске или асфалтне подлоге, прего чега иде акрилни завршни премаз.

Иако би на сваком од терена у комплексу требало да буду исти или слични услови, то ове године није случај.

"Мислим да никада нисам играо на бржем терену, нити игде где су бржи услови, да ли на АТП туру или гренд слемовима", отворио је ову тему српски репрезентативац Ласло Ђере.

Ђере је први пут у каријери остварио победу на Ози опену у шестом покушају, био је бољи од Белгијанца Зизуа Бенгса и пласирао се у другу рунду.

Њих двојица су рекете укрстили на терену 14 који је смештен у самом углу Мелбурн парка и има једну малу трибину.

Момак из Сенте релевантан је да говори о овој теми јер је имао прилике да осети услове и на највећем стадиону.

"Имао сам прилику прекјуче да тренирам на 'Род Лејвер арени' – не може да се пореди са овим тереном. Не очекујем 'Род Лејвер', али макар неки 'шоукорт'."

Ђере је рекао да је неписано правило на гренд слемовима да су терени на највећим стадионима обично мало спорији него спољашњи.

"Надам да ће нас ставити можда на неки већи терен, који је је мало спорији, што би ми одговарало", додао је Ласло.

Поред подлоге, велику разлику у односу на претходна издања праве и лоптице.

Од ове године игра се лоптицама компаније "Данлоп" која слави златни јубилеј – 100 година постојања. Оне су, према изјавама тенисерки и тенисера, склоније хабању и брзо изгубе почетну продорност.

"Ове године промењене су лоптице. Што дуже играте меч, то размене постају дуже, лоптице се рашчупаве и веће, па је све спорије", открио је Новак Ђоковић.

Најбољи српски спортиста успешно је започео поход ка новом пехару сигурним тријумфом над Робертом Карбаљесом Баеном у три сета.

Новак, који је био део најдужег финала у историји гренд слемова, када је 2012. победио Рафаела Надала, има занимљиву теорију како ће новонастали услови утицати на "бели спорт".

"Видео сам да Попирин игра више од четири сата. Руд је у првом мечу играо дуже од три и по сата. Мислим да ћемо виђати све дуже мечеве ове године него претходне", навео је Ђоковић током конференције за медије.

"Један од највећих разлога за то су лоптице јер, посебно на великим стадионима, не мислим да се брзина подлоге превише мењала. Спољашњи терени су веома брзи, али на стадионима су спорији. Ипак, лоптице су много спорије и то утиче на игру."

Суштински, то значи да тенисерке и тенисери паралелно играју два различита Аустралијан опена – један на "Род Лејвер арени", "Маргарет Корт арени" и "Џон Кејн арени", а други на осталим теренима.

Рафаел Надал је био много оштрији у критикама.

"Кажу да су исте, али лоптице су лошијег квалитета, без сумње. О томе не морамо више да разговарамо то је оно што имамо и морамо са њима да играмо", рекао је Шпанац и у цугу наставио:

"Мислим да лоптице не добијају спин као обично. После само неколико удараца потпуно изгубе притисак. Много је теже ударити је са правом дозом спина и мислим да је лакше када играте равније."

Ђере ипак има мало другачија искуства са "Данлоповим" лоптицама.

"Сигурно је и врућина играла улогу, а у Аустралији су генерално бржи терени него у Њујорку. Лоптице исто много лете, то можда није до терена. Не рашчупаве се, него више оћелаве како ми то волимо да кажемо."

Када му је српски колега рекао да је "бик са Мајорке" изјавио нешто потпуно другачије, имао је занимљив одговор:

"Је л'? То можда на 'Род Лејвер арени'... Рашчупају се, али не толико. Сигурно има разлике барем 30 одсто", закључио је Ђере.

image