Спорт

Вимблдон донео радикалну одлуку - мечеви у дублу биће драстично краћи

Организатори су донели одлуку о промени формата такмичења у мушкој конкуренцији парова
Вимблдон донео радикалну одлуку - мечеви у дублу биће драстично краћиGetty © Julian Finney / Staff

Аустралијан опен улази у саму завршницу и све је ближи викенд, када ће бити победници првог гренд слема у сезони, како у мушкој, тако и у женској ситуацији.

И док је сав фокус на Мелбурну, организатори Вимблдона донели су радикалну одлуку пред овогодишњи турнир, пошто су решили да значајно скрате трајање дубл мечева у мушкој конкуренцији.

Од 2023. године, мечеви у мушком дублу на Вимблдону играће се на два добијена сета, а не три, како је до сада био случај. Вимблдон је био последњи гренд слем турнир на ком су се мечеви у мушком дублу играли као и у мушком синглу.

Но, сада су организатори саопштили да су донели одлуку о скраћивању мечева после "широких консултација" и да се том одлуком Вимблдон ускладио са осталим гренд слем турнирима, где се одавно играло на два добијена сета.

"Такође, ово ће омогућити лакше одређивање распореда мечева, а и охрабриће више играча да се пријаве за дубл", навели су организатори. Многи тенисери нису желели да играју дубл на Вимблдону због тога што би им значајно одузимао енергију за такмичење у синглу.

Метју Ебден и Макс Пурсел су последњи освајачи мушког дубла на три добијена сета. Они су у финалу Вимблдона 2022. победили Хрвате Николу Мектића и Матеа Павића 7:6, 6:7, 4:6, 6:4, 7:6. Тај меч трајао је четири сата и 11 минута. Таквих мечева у дублу више неће бити...

image