Спорт

Ђоковић се огласио о оцу Срђану: Искористили су га, није то његова кривица

Новак Ђоковић је после пласмана у своје 33. гренд слем финале говорио и о свом оцу и ситуацији која је окупирала пажњу светских медија
Ђоковић се огласио о оцу Срђану: Искористили су га, није то његова кривицаGetty © Srdjan Stevanovic / Stringer

Новак Ђоковић се пласирао у финале Аустралијан опена победом над Томијем Полом 3:0, чиме је стекао шансу да се у недељу (9.30 часова) бори за десети трофеј у Мелбурну. Ривал у финалу биће му Стефанос Циципас, али након победе против Американца, српски тенисер је морао да говори и о темама које нису стриктно тениске.

Ђоковић је коментарисао недавна дешавања која се тичу његовог оца Срђана који се нашао у центру пажње због прославе Новакове победе са српским и руским навијачима, међу којима је било и оних који су носили мајице са словом "З" на грудима.

Том приликом, бројни светски медији пренели су лажну информацију да је Срђан Ђоковић изговорио "Живела Русија", иако се на снимку могло чути "Живели, људи", а о читавој тој ситуацији на конференцији за медије говорио је и Новак.

"Видео сам шта се десило, као и сви. Било је несретно погрешно тумачење онога што се десило, ескалирало је на тако висок ниво. Било је много прича са медијима, организаторима турнира, тако да је то стигло и до мене. Нисам био свестан тога до синоћ. Нисам био задовољан виђеним. Мој отац, моја породица и ја прошли смо кроз неколико ратова током деведесетих. Као што је мој отац рекао, ми смо против рата и никад не подржавамо никакво насиље. Знамо како је то разарајуће за људе и државе", почео је Ђоковић.

"Друго што бих желео да кажем, јесте да је мој отац ишао после сваког меча да се среће са навијачима, да им захвали на подршци, да буде са њима и да се фотографише. Фотографија коју је направио, чуо сам шта је рекао, да је рекао 'живели', а неко из медија је то интерпретирао на погрешан начин. Жао ми је што је то ескалирало у толикој мери, али волео бих да људи разумеју да није било никакве намере да се подржи било какав рат, иницијатива или било шта слично. Било је много српских застава око њега на таквом догађају. Није пријатно за мене да пролазим ово после свега  што сам прошао овде прошле године. Надам се да ће људи то оставити по страни и фокусирати се на тенис."

На питање новинара хоће ли његов отац бити у његовом боксу у недељу током финалног меча, Новак није био сигуран.

“Не знамо још, видећемо. Заједнички смо донели одлуку да не буде данас у боксу. Надам се да ће се осећати довољно добро. Волео бих да буде на трибинама, потребан ми је у боксу и надам се да ће бити у недељу”, рекао је Новак Ђоковић.

На питање да ли је причао са оцем после свега, Новак је истакао да је све већ објаснио.

"Објаснио сам све, објаснио је и мој отац, сада ме питате да ли је то намерно урадио или је био неопрезан. То се може десити многим људима. Пролазио је и искористила га је група људи, то се десило. Не могу да будем љут на Срђана, није  његова кривица, изашао је да прослави са навијачима. То је све што се десило. Осећао се лоше због свега и знао је како ће се то одразити на мене у медијима".

image
VV inauguration
banner