Спорт

Ђоковићеви историјски рекорди - 22 слема, први на свету и "двоцифрени" Мелбурн

Од понедељка, Новак Ђоковић је поново тамо где припада - на првом месту АТП листе
Ђоковићеви историјски рекорди - 22 слема, први на свету и "двоцифрени" МелбурнGetty © Graham Denholm / Stringer

Новак Ђоковић је освојио Аустралијан опен по 10. пут у каријери! После феноменалне победе над Стефаносом Циципасом 3:0 у завршном сусрету турнира, српски тенисер успео је да на невероватан начин испише нове странице историје светског тениса.

Овом победом, Ђоковић је успео да стигне до 22. гренд слем титуле у каријери, а од понедељка ће бити и први тенисер света, након скоро годину дана паузе.

Прва велика ствар коју је Ђоковић успео да оствари јесте то што је изједначио рекорд Рафаела Надала са 22 гренд слем титуле. Уз 10 трофеја у Мелбурну, Новак има и још седам на Вимблдону, три на Ју-Ес опену и два на Ролан Гароса. Али то није ни изблиза све.

Новак је постао и други тенисер у историји који је успео да освоји двоцифрен број трофеја на једном гренд слему. Рафаел Надал је то успео на Ролан Гаросу, а сада је и он показао да је Аустралијан опен "његова дневна соба". На крају крајева, од 30. јануара ће поново бити најбољи тенисер света, годину дана након што су га Аустралијанци отерали из њихове земље као да је криминалац.

Од понедељка ће заменити Карлоса Алкараза на челу АТП листе и започети рекордну 374. седмицу на тој позицији.

image
VV inauguration
banner