Спорт

Краљ НБА лиге

Леброн Џејмс златним словима исписао је нове странице историје и постао најбољи стрелац у историји НБА лиге
Краљ НБА лиге© Tanjug/AP Photo/Mark J. Terrill

Џејмс је постао краљ најјачег кошаркашког такмичења на свету у поразу Лос Анђелес лејкерса од Оклахоме, резултатом 133:130.

Легенда из Акрона је нови рекорд поставила шутом на 10,9 секунди до краја треће четвртине и тако је Леброн са 38.387 поена престигао Карима Абдул-Џабара.

На крају, меч је завршио са 38 поена (13/20 из игре), седам скокова и три асистенције, што значи да на свом конту има укупно 38.390 поена.

После поготка, Леброн је подигао обе руке увис, погледао ка небу, а фотографи су га окружили док се у Оклахоми са трибина проламало "МВП, МВП".

Утакмица је накратко прекинута ради церемоније, а пуштен је и видео-снимак са значајним моментима Лебронове каријере.

"Рекорд који је стајао скоро четрдесет година, а многи су мислили да никада неће бити оборен. Леброне, ти си најбољи стрелац у историји НБА – честитам", рекао је комесар лиге Адам Силвер.

Он је већ одавно постао једини играч са 30.000 поена, 10.000 скокова и 10.000 асистенција, а током обраћања најавио је да има још неколико сезона у "резервоару". Очигледно је да ће покушати да нападне статистику од 40.000 + 10.000 + 10.000.

"Хвала верним навијачима Лејкерсима, много ми значи што сам рекорд поставио у присуству легенде као што је Карим. Хвала мојој дивној жени, мојој ћерки и двојици синова, пријатељима… Човече, свима који су били део ових двадесет и више година", истакао је Леброн.

Он се претходно поздравио и фотографисао са сада већ бившим рекордером Каримом Абдул-Џабаром, који је дошао да увелича овај догађај и симболично му поклонио лопту.

Током две деценије дуге каријере поставио је бројне рекорде и освојио све што се може освојити.

У четири наврата био је НБА шампион – два прстена освојио је са Мајами хитом и по један са Кливленд кавалирсима и лејкерсима, четири пута је био МВП лиге и 19 пута учесник Ол-стара, док је 11 пута био члан идеалне поставе.

Џејмсу је требало 1.367 утакмица током 19 година уз просек од 27,1 поена.

image