Спорт

Драма навијача Партизана у Молдавији – забрањено им да уђу у земљу јер су Срби

Српским навијачима који су отпутовали у Кишињев како би гледали утакмицу између Шерифа и Партизана забрањен је улазак у земљу и они су депортовани
Драма навијача Партизана у Молдавији – забрањено им да уђу у земљу јер су СрбиGetty © EuroFootball / Stringer

Групи од 12 навијача црно-белих, међу којима има и припадница лепшег пола, забрањен је улазак у Молдавију због чињенице да су Срби.

Они су слетели на аеродром у Кишињеву и, када је требало да наставе ка смештају, сачекао их је шок – полицајци су их одвојили са стране, а онда им саопштили да из два разлога не могу да уђу на територију Молдавије.

Први је ситуација у Украјини, а други је чињеница да су Срби.

"Након пет сати у којима смо третирани на врло груб начин, уз веома јасно наглашену дискриминацију од граничне службе Републике Молдавије, суочавамо се са четвородневним боравком у одељку за депортацију док чекамо повратни лет у петак. Разлоге за депортацију је тешко разумети али своде се на то да смо Срби и навијачи и да нам из тог разлога није дозвољен улаз. Одузети су нам пасоши и предати документи на молдавском језику које траже да потпишемо", изјавила је навијачица која се представила као Мирјана.

"Дошли смо само са једним циљем а то је да подржимо Партизан у најважнијој европској утакмици. На крају смо се суочавали са подругљивим коментарима попут: ако Путин сутра пошаље ракету, погинућете овде!? Зашто да погинете овде? Погините у својој земљи. Чекамо помоћ из Србије и надамо се да ће ситуација што пре бити решена. Понављам, само желимо да у четвртак увече подржимо наш Партизан."

Навијачи су очекивали реакцију државе Србије и министарства спољних послова, али су на друштвеним мрежама саопштили да су ипак депортовани.

Током ноћи су вођени разговори, реаговао је и Партизан, као и домаћин Шериф, који је покушао да им обезбеди гаранције за улазак у земљу. Међутим, то се није десило и део путника је већ кренуо назад за Србију.

Око два сата ноћу свим навијачима је уручена званична забрана уласка у земљу, а они су после консултација са амбасадором у Молдавији, о свом трошку купили авионске карте. Други део навијача враћа се у 14 часова летом за Букурешт.

Дуел Шерифа и Партизана у плеј-офу Лиге конференција на програму је у четвртак од 21 сат на стадиону у Кишињеву.

Утакмица је требало да буде играна у Тираспољу, одакле је фудбалски клуб Шериф, али је Европска фудбалска унија (УЕФА) одлучила да је пребаци у престоницу Молдавије јер је споменути град близу границе са Украјином.

image