Спорт

Ђоковић: Немам број гренд слемова који би ме задовољио, желим финале РГ са Надалом

Најбољи тенисер света, Новак Ђоковић, потврдио је новинарима у Београду да је санирао повреду и да ће наступити на турниру у Дубаију. Новак је сумирао утиске са недавно завршеног Аустралијан опена, на којем је дошао до 22. гренд слем титуле у каријери. Ђоковић је говорио и о плановима за наредни период, али и о могућем наступу на турнирима у САД
Ђоковић: Немам број гренд слемова који би ме задовољио, желим финале РГ са Надалом© RT Balkan

На почетку конференције, Новак је обавестио јавност да је повреда, која га је мучила у Аустралији, санирана и да ће учествовати на турниру у Дубаију.

"Повреда је санирана, близу сам интензитета који желим. Ствари делују веома добро, охрабрујуће. Путујем сутра у Дубаи и надам се да ћу бити спреман и да ћу догурати што даље. Амбиције су увек највише", рекао је Ђоковић новинарима у Београду.

Пре неколико дана, Новаков брат Ђорђе је открио да је најбољи тенисер света доставио документацију и поднео молбу за добијање посебне дозволе за улазак у САД, како би заиграо на мастерсима у Индијан Велсу и Мајамију, али још се чека одлука.

"Још ништа не знам... Чекам одлуку, није у мојим рукама. Процес је у току и то је све што знам. Наравно да бих волео да играм тамо, али то не зависи од мене. Надам се да ће и та трећа страна, која одлучује, донети позитивне вести."

Најбољи тенисер света је, поред повреде која га је мучила у Мелбурну, морао да слуша приче критичара који су доводили у питање истинитост повреде.

"Приче су увек присутне, не само у мом случају, већ за сваког спортисту који бележи историјске резултате. Увек су ту критичари и људи који ће да спекулишу... Немам ни енергије, ни времена, а ни жеље да се бавим сваком причом која се појави. Знам шта је исправно и шта је истина, на крају је и сам директор турнира рекао какве природе је била повреда. У Аустралији сам бележио најбоље резултате у каријери. Иако сам прошле године остао кратко и напустио земљу како сам је напустио, имао сам жељу да се вратим. Осећао сам притисак, нарочито у почетку док се нисам привикао. Било је ситуација током турнира које нису биле пријатне, али то је саставни део мог животног пута. Испуњенији сам поносом и победа је слађа, узимајући у обзир све што сам прошао", рекао је Новак.

Он је у понедељак започео 377. недељу на челу АТП листе, чиме се изједначио са Немицом Штефи Граф, а 27. фебруара ће оборити и овај рекорд.

"Срећан сам што сам оборио још један рекорд у овом случају Штефи Граф. Небројено пута сам рекао да ми је овај спорт све у животу, све сам му подредио. Имам велики тим иза себе и породицу која ми је пружила безрезервну подршку. То напомињем да бих вам дочарао одакле сам кренуо до ових великих висина које наизглед делују као нормалност, али су далеко од тога. У овој фази моје каријере, осећам да морам још више напора да уложим како бих одржао корак са младим играчима који изазивају, отимају трофеје, желе да буду на најбољим позицијама. Хвала и тим предводницима нове генерације, импонује ми када добијам похвале од колега и ривала. Увек сам се трудио да будем коректан. Захваљујем им се што препознају достигнућа, поготово оним који се баве тенисом. Они знају шта је потребно", рекао је Ђоковић.

После повреде се у великом стилу вратио и Карлос Алкараз, који прети да угрози Новакову позицију на АТП листи.

"Алкараз је заслужио гренд слем који је освојио прошле године. Заслужио је прошле године да буде број један. Експлозиван је тенисер, без мана. Може само да напредује и има фантастичан тим иза себе. Имао је повреду, али је после тога наставио победнички низ. Он је освежење за тенис... Имам само речи хвале за њега, и као особу и као тенисера. Наравно да увек тежим да будем број један, али ми то није приоритет у овом тренутку. Он је последица добрих резултата. Приоритет је да останем здрав, у што бољој форми. Када сам усклађен и уравнотежен, у сваком смислу, знам да могу да освојим сваки турнир", оценио је Ђоковић.

Најбољи светски тенисер се нада да ће са највећим ривалом, Рафом Надалом, одиграти јубиларни 60. дуел у финалу Ролан Гароса.

"Он је мој највећи ривал, не само због броја мечева. На неки начин смо одрасли заједно кроз турнире. Уз Федерера је играч који је највише утицао на мене, обликовао ме да будем играч какав сам данас. Захвалан сам на том ривалству... Док смо активни још, вероватно немамо времена и енергије да се бавимо величином и значајем нашег ривалства. Вероватно ћемо о томе поразговарати када се пензионишемо. Ми смо као декице које се труде да ови омладинци још увек не освајају гренд слемове. Уверен сам да ћемо одиграти још који меч." 

Новак је признао да га тренутни број освојених гренд слем титула не задовољава.

"Не постоји тај број", рекао је Новак уз осмех и изазвао аплауз.

"Немам крајњи број, немам границу до кад ћу професионално играти тенис. Глад је и даље присутна. То је више страст према спорту и велика жеља за такмичењем и надметањем. Покушавам да будем усмерен само ка наредном изазову. Људи ме углавном или враћају у прошлост или шаљу у будућност, а ја покушавам да останем у тренутку и размишљам само о следећем изазову", закључио је Новак.

image