Спорт

Лазар Самарџић изабрао Србију - прихватио позив Пиксија и одбио Немачку!

Талентовани фудбалер рођен у Берлину носиће дрес "орлова" колико већ од наредног месеца
Лазар Самарџић изабрао Србију - прихватио позив Пиксија и одбио Немачку!Getty © Lars Baron / Staff

Дилеме више нема - Фудбалски савез Србије потврдио је да ће Лазар Самарџић играти за репрезентацију Србије!

Везиста Удинезеа рођен 2002. године прошао је све младе категорије репрезентације Немачке, јесенас је такође играо за своју родну земљу, али ће ипак понети дрес "А" репрезентације Србије.

Ову информацију је ФСС озваничио на званичном сајту, уз констатацију да је селектор Драган Стојковић Пикси активно преговарао са Самарџићем од прошлог лета и убедио га да прихвати позив.

"После неколико месеци темељних и пажљиво планираних активности, а све са циљем да репрезентација Србије буде квалитетнија и боља како у предстојећим квалификацијама за Еврпско првенство, тако и у осталим будућим такмичењима, епилог преговора да један од најталентованијих младих играча Европе обуче дрес наше земље добио је позитиван исход - Лазар Самарџић прихватио је позив селектора Драгана Стојковића и од марта биће део најбољег тима Србије", објавио је ФСС.

"Разговори које су водили селектор Стојковић, као и директор Стеван Стојановић са Лазаром Самарџићем и његовом породицом интензивирани су у последњих неколико седмица, односно од повратка са пријатељског меча у Америци. На крају, на опште задовољство, Самарџић је потписао сагласност да ће играти за Србију. Преостало је још да се заврши и административни део, односно да из ФИФА стигне одобрење, што се очекује у наредним данима. Контакт између Самарџића и Стојковића постоји још од лета прошле године. Селектор је у августу био на утакмици Милана и Удинезеа и практично од тада прати развој талентованог и перспективног фудбалера", саопштио је Савез.

Лазар је рођен у Берлину, висок је 184 центиметара, а прошао је омладинску школу Херте. У овом клубу је био од 2009. до 2020. постао потврђен као један од највећих талената у Немачкој. 

После наступа за Лајпциг, прешао је 2021. у Удинезе, што се испоставило као прави потез. Наступајући на позицијама офанзивног и централног везисте ове сезоне је постигао четири гола и код два асистирао, а представници Савеза и селектор Драган Стојковић Пикси одлазили су у Италију да га убеђују да одабере Србију - и одабрао је.

Србија квалификације за Европско првенство 2024. започиње крајем марта, а Самарџић би требало да буде на окупљању националног тима.

image