Спорт

Велики проблем у квалификационој групи И: Румунија не жели да игра са Косовом, чека се и Белорусија

Жреб за квалификације за Европско првенство сместио је у исту групу Румунију, Белорусију и самопроглашену државо Косово, коју не признају ни Румунија ни Белорусија.
Велики проблем у квалификационој групи И: Румунија не жели да игра са Косовом, чека се и БелорусијаAP © Andreea Alexandru

Квалификациона група И за Европско првенство у фудбалу донеће велике проблеме јер се у њој налази тзв. држава

„Косово“ са којом најпре Румуни не желе да играју јер јужну српску покрајину не признају као самосталну.

Након одржаног жреба огласио се некадашњи мининстар спољних послова Румуније, Теодор Мелескану, који је упутио јасну поруку фудбалској репрезентацији.

„Тзв. Косово није призната држава од стране бројних држава, укључујући Румунију. Ми никада нисмо признали независност Косова“, јасан је био Мелескану.

„Нормално, наш фудбалски савез, требало би да дискутује са другим државама које су биле у истој позицији као Румунија и дођу до решења које не би уништило читав систем, али и да би се испоштовале ствари које су из угла Румуније врло јасне. Зато, рекао бих да ће ФС Румуније морати да нађе решење. Ако не, онда оно што можемо да урадимо је да изгубимо 3:0 од Косова.“

Румунски сајт „ГСП“ пише да би велики проблем настао уколико се донесе одлука да репрезентација не игра утакмице против Косова.

„Непојављивање на утакмици из политичких разлога би довело до избацивања ФС Румуније из Уефе, која не дозвољава политичке интервенције у фудбалу“, преноси румунски портал.

Слична је ситуација и са Белорусијом, која је у истој групи, а која, такође, не признаје самопроглашену државу Косово.

У групи И су још и Швајцарска, Израел и Андора.

image