Спорт

Црвена звезда пита: Да ли АБА има храбрости да Лесору изрекне највећу казну?

Црвено-бели су се огласили саопштењем поводом дешавања у финишу "вечитог" дербија
Црвена звезда пита: Да ли АБА има храбрости да Лесору изрекне највећу казну?© Dusan Milenkovic/ATAImages

Кошаркашки клуб Црвена звезда саопштио је у среду да жели да упозна јавност са прекршајем који је починио играч Партизана Матијас Лесор нападом на центра Црвене звезде Филипа Петрушева, по дисциплинском правилнику АБА Лиге.

У саопштењу се наводи да Црвена звезда жели да упозна јавност о овом инциденту како не би дошло до погрешних интерпретација и тумачења тежине прекршаја, које су се појављивале у јавности у претходна два дана.

Партизан је у понедељак победио Црвену звезду резултатом 92:81 у дерби мечу 21. кола АБА лиге. Утакмица је обиловала тензијама, а Лесор је по завршетку меча два пута ударио Петрушева. Уследила су потом два саопштења Црвене звезде, као и једно Партизана. Огласио се и Лесор који је рекао да није напао Петрушева, већ да је реаговао и то на погрешан начин. Црвено-бели су најавили да ће Петрушев у среду дати изјаву у полицији поводом дешавања на мечу са Партизаном.

"Лесор је приликом напада два пута песницом ударио у главу играча нашег сениорског тима и репрезентативца Србије Филипа Петрушева по завршетку утакмице 21. кола регионалне лиге. За овакву врсту прекршаја, прописане казне су следеће:

Чланак 26. Врсте прекршаја:

26.1 Следећи прекршаји сматрају се озбиљним прекршајима:

а) Физичка агресија против чланова службеног особља, другог појединца, јавности, или било које особе опште…
Чланак 27. Санкције
27.1 Посебне санкције за озбиљне прекршаје:

Озбиљни прекршаји који су напред наведени кажњавају се следећим санкцијама:

а) Новчана казна у износу од 3.001,00 до 50.000,00 евра
б) Трајна или привремена забрана приступа дворанама на раздобље од три до петнаест (3-15) утакмица;
ц) Трајна или привремена дисквалификација из такмичења у раздобљу од три до петнаест (3-15) утакмица", наводе из Црвене звезде.

Црвена звезда је у данашњем саопштењу поставила питање да ли ће дисциплински судија АБА лиге Хрвоје Видан, имати храбрости да за најтежи могући прекршај изрекне и највећу прописану казну.

"Како АБА лига не би дефинитивно склизнула у нерегуларност, безвлашће и самовољу појединаца, у којој је дозвољено вређање, претње, уцене, и примена правилника (али само за неке клубове) од спортског директора АБА лиге Милије Војиновића захтевамо да спроведе хитну истрагу о утакмици 20. кола АБА лиге која је одиграна у Сплиту, а која је завршена тако што је играч са пет личних грешака играо (и директно утицао на) завршницу те утакмице. Код овакве, најтеже грешке, односно материјалне повреде правила, зна се процедура, и Црвена звезда захтева да се она поштује и донесе одлука по правилнику лиге", истичу у Црвеној звезди.

Уколико се то не догоди, сматраћемо ову лигу и дефинитивно нерегуларном, јер након свега горе наведеног, ово би заиста била лига без преседана у Европи у којој је и то могуће, наводи српски и регионални шампион.

"Црвена звезда као сувласник лиге (што многи очигледно заборављају) бориће се за њен легитимитет и кредибилитет, јер само тако АБА лига може да сачува минимум свог достојанства и такмичарског утицаја. За унапред режиране представе постоје бројна позоришта широм простора на којима се игра АБА лига, верујемо да је драж спорта управо у чињеници да и тимови попут Цибоне (Црвена звезда није имао никакву замерку након поштено изгубљене утакмице у Загребу) Сплита, Задра или било кога другог - имају шансу и могу да победе било кога. Неки не мисле тако. Али тако неће моћи", закључује се у саопштењу Црвене звезде.

image