Спорт

Нова ера у Француској - Мбапе постао капитен, нација подељена због тога

Феноменални нападач Пари Сен Жермена је постао најмлађи капитен у историји "петлова"
Нова ера у Француској - Мбапе постао капитен, нација подељена због тогаGetty © Aurelien Meunier / Stringer

Фудбалска репрезентација Француске започиње нови циклус након што су у децембру били поражени у финалу Светског првенства у Катару.

Дотадашњи прваци, а сада вицешампиони света, у квалификације за Европско првенство 2024. године улазе са једном важном променом - нови капитен постао је Килијан Мбапе.

Ту одлуку донео је селектор Дидије Дешан уочи новог циклуса квалификације. Мбапе је капитенску траку заслужио након што се досадашњи лидер селекције Уго Љорис повукао из националног тима након Мундијала.

Дешан је 24-годишњег Мбапеа изабрао испред искуснијег и старијег Антоана Гризмана, што је покренуло дебате у француској јавности. Но, Мбапе је овим чином постао најмлађи капитен у историји Француске, а занимљиво је да је Љорис пре њега ту част имао чак 14 година - од 2008. до 2022.

Ипак, не може се рећи да Мбапе није показао лидерске способности, предводећи Француску до финала Мундијала, у ком је постао први човек са три постигнута гола у једној финалној утакмици Светског првенства. На 66 утакмица је постиао 36 голова за "петлове".

Француска у квалификацијама за Европско првенство 2024. налази се у групи са Холандијом, Републиком Ирском, Грчком и Гибралтаром.

image