Спорт

УЕФА се огласила: Нисмо дозволили коришћење заставе тзв. "Велике Мађарске"

Европска фудбалска унија (УЕФА) саопштила је да није дозволила Фудбалском савезу Мађарске (МЛСЗ) да навијачи овог тима могу да користе заставу тзв. "Велике Мађарске" на утакмицама квалификација за Европско првенство, које ће наредне године бити одржано у Немачкоj
УЕФА се огласила: Нисмо дозволили коришћење заставе тзв. "Велике Мађарске"Getty © Sebastian Widmann / Stringer

МЛСЗ је саопштио раније данас да су УЕФА и организација ФАРЕ дозволиле да навијачи на утакмицама у квалификацијама за ЕП 2024. могу да истичу заставе тзв. "Велике Мађарске".

У саопштењу МЛСЗ је наведено да заставе са уцртаном мапом некадашње територије Мађарске није жеља за расизмом или преузимањем туђе територије.

"На наше изненађење, у медијима смо пронашли информацију да је УЕФА дозволила коришћење такве заставе или транспарената на својим утакмицама. Kако бисмо избегли било какве недоумице,
желимо да појаснимо да УЕФА то никада не би дозволила", навела је УЕФА.

У саопштењу се наводи да би МЛСЗ могао бити кажњен ако прекрши правила УЕФА.

"Kоришћење таквих транспарената и застава може да доведе до дисциплинских мера. Стога вам топло препоручујемо да предузмете одговарајуће мере како бисте спречили појављивање ових застава/банера на утакмицама. У противном, реаговаће надлежна Дисциплинска комисија УЕФА", додаје се у саопштењу УЕФА.

Румунија је најбурније реаговала на одлуку, а Фудбалски савез ове земље је затражио објашњење од челника УЕФА-е, која је навела да је забрањено уносити било шта са приказом тзв. "Велике Мађарске", попут транспарената, на утакмице које организује УЕФА, јер би се то могло сматрати провокативним.

На застави коју Мађари желе да истичу на утакмицама налазе се делови Србије, Словеније, Румуније, Украјине, Хрватске, Словачке и Аустрије. Територије, које се налазе на застави, после Првог светског рата припојене су овим државама.

Мађарска се налази у групи Г квалификација за ЕП 2024. са селекцијама Србије, Црне Горе, Бугарске и Литваније.

У првом колу је слободна, а 27. марта играће на свом терену са Бугарском.

image