Спорт

Елена Рибакина – руско "тајно оружје" на прагу историје

У свету у којем су руски и белоруски спортисти под великим санкцијама међународних организација, једна девојка пронашла је пут до самог врха
Елена Рибакина – руско "тајно оружје" на прагу историјеGetty © Matthew Stockman

Елена Рибакина, девојка рођена пре 23 године у Москви, већ неко време игра под заставом Казахстана и то са великим успехом.

Тренутно седма тенисерка на ВТА ранг-листи превалила је дуг и трновит пут, а као веома млада морала је да донесе једну од највећих одлука у животу.

Са само 19 година је затражила држављанство Казахстана због финансијске помоћи која јој је била неопходна како би наставила бављење професионалним тенисом.

"Погодио се тајминг јер су они тражили играчицу, а мени је била неопходна помоћ. Веровали су у мене и мислим да је испала изузетно добра комбинација – пронашли смо се", рекла је једном приликом.

"Учинили су све да бих наставила да играм и напредујем. Имала сам сјајне услове за тренинг и све што је било потребно. То је много помогло, а они су наставили да ме подржавају. Срећна сам што подржавам Казахстан."

Међутим, ни у једном тренутку није окренула леђа родној земљи.

"Рођена сам у Русији, а сада представљам Казахстан."

То се посебно видело када су кренуле санкције упућене руским и белоруским тенисеркама и тенисерима, чија је кулминација стигла прошлог лета, када им је забрањено да учествују на Вимблдону.

"То није нешто што желите да чујете јер се сви бавимо спортом, сви желе да се надмећу. Жао ми их је јер сви желе да учествују на највећем турнирима, као што је Вимблдон. Надам се да ће следеће сезоне бити другачије", изјавила је непосредно пред такмичење у Ол Ингланд клубу.

Тај Вимблдон био је турнир који јој је променио каријеру.

Усред Лондона, центра из којег су долазиле најгласније поруке да би Русе и Белорусе требало потпуно забранити током трајања рата у Украјини, једна Рускиња је подигла највреднији пехар у "белом спорту".

Била је у том тренутку 23. играчица света, редом је побеђивала највећа имена и у финалу је савладала фавориткињу Онс Жабер.

Неколико месеци касније започела је нову сезону и сада, крајем марта, упркос ситуацији на ранг-листи, важи за једну од три најбоље на свету, уз Игу Швјонтек и Арину Сабаленку.

Од Белорускиње је изгубила у финалу Аустралијан опена, свом другом на гренд слемовима, али је савладала неколико седмица касније у Индијан Велсу. Рибакина снажним сервисом и ударцима пробила до самог врха, па има прилику да испише историју женског тениса.

У ноћи између четвртка и петка дошла је до финала у Мајамију, након победе над домаћом представницом Џесиком Пегулом (7:6 (7:3), 6:4). То јој је био 11. узастопни тријумф у последњих 20 дана.

"Џесика је играла веома добро у неким тренуцима. Против ње није лако јер држи лоптицу ниско и тешко је променити правац", објаснила је Елена ситуацију са терена.

Три пута је у првом сету враћала брејк заостатка и, онда, у тај-брејку, сломила отпор противнице. Нестварно звучи да је од почетка 2023. године добила свих седам тај-брејкова.

"Боље сам играла када сам била у резултатском заостатку. Мислим да сам тада све чинила исправно. Можда нисам имала довољно енергије, можда сам била љућа када сам јурила резултат. Покушавала сам да се натерам да играм боље."

Завршила је окршај са 11 асова, што јој је пети узастопни меч са двоцифреним бројем неодбрањивих сервиса. Водећа на листи асова на ВТА туру је прва особа од Серене Вилијамс којој је за руком пошло да наниже оволико број 10+ мечева на једном турниру.

Рибакина сада има прилику да се прикључи елитном друштву дама које су у истој години освајале Индијан Велс и Мајами. За сада је то успело Штефи Граф (1994, 1996), Ким Клајстерс (2005), Викторији Азаренки (2016) и Иги Швјонтек (2022).

Да би у томе успела, мораће да прескочи још једну препреку – победницу сусрета између Петре Квитове и Соране Кирстее. Њих две се састају од 21 час по средњоевропском времену.

"Са Петром сам се састала почетком године, тада је она одиграла сјајно, али су тамо били много бржи терени. Биће другачије ако опет будемо играле, очекује ме физички тежак меч јер су овде услови спорији, посебно после кише. Није лако када је толико влажно."

Са Квитовом има 1-1 у међусобном скору, док је Румунку добила у оба претходна сусрета.

"Са ким год будем играла, биће веома тешко. Надам се да могу да пружим још једну добру партију и да ће резултат бити на мојој страни", закључила је Рибакина.

Финални меч жена у Мајамију и прилика за историју "руског тајног оружја" на програму је у суботу увече по средњоевропском времену.

image