Спорт

Србија кроз бараж са Холандијом тражи пролаз у плеј-оф Били Џин Кинг купа

Били Џин Кинг куп репрезентација Србије поклекла је у петом, последњем колу такмичења по групама Прве Евро-афричке зоне
Србија кроз бараж са Холандијом тражи пролаз у плеј-оф Били Џин Кинг купа© Teniski savez Srbije

Боље су биле тенисерке Шведске после велике борбе са 2-1.

Тако ће Србија морати да потражи пут до плеј-офа за Светску групу, који се игра у новембру у сутрашњем бараж мечу против другопласиране селекције из А групе, Холандије.

Прво је 16-годишња Миа Ристић поражена у три сета против шест година старије Касје Вилде Хенеман (6:4, 5:7, 1:6), а затим је 18-годишња Лола Радивојевић поклекла пред 74. играчицом планете Ребеком Петерсон – 4:6, 6:3, 4:6.

У дублу су Олга Даниловић и Катарина Козаров славиле су пирову победу против Џаклин Кабај Аворд и Касје Риналдо Персон – 6:4, 6:3.

Првог дана такмичења Србија је одмерила снаге са Бугарском и већ је после сингл мечева стигла до победе.

Први дуел одиграла је Миа Ристић (16) и победом дебитовала у националном дресу сениорске репрезентације Србије савладавши бугарску репрезентативку Дениславу Глушкову – 6:2, 6:2.

У другом синглу Лола Радивојевић (18) изборила је други бод за Србију победивши Изабелу Шиникову 3:6, 6:3, 6:2. У дубл мечу Радивојевић-Козаров изгубиле су од бугарског пара Каратанчева-Топалова 6:2, 3:6, 3:6.

Другог дана такмичења Србија је одмерила снаге са Норвешком. Овај меч отворио је сусрет Мие Ристић и Улрике Еикери. До новог тријумфа за Србију најмлађи члан нашег тима стигла је без изгубљеног сета – 6:4, 6:4. Уследио је меч Лоле Радивојевић и Мелене Хелго у коме је до славила српска репрезентативка – 7:6, 7:5. У дублу Козарова и Ристићева су изгубиле од пара Еикери/Хелго – 3:6, 2:6.

Трећи дан обележила је максимална победа против Хрватске – 3:0.  Миа Ристић, шеснаестогодишњакиња, 412. на ВТА листи, уписала је тријумф против 207. играчице света Антоније Ружић – 6:4, 6:3. Њеним стопама кренула је и две године старија Лола Радивојевић, 269. на ВТА листи, која је била боља од 146. играчице планете Таре Вурт у три сета – 6:2, 6:7, 7:5. За комплетирање победе од 3:0 побринуо се дубл Србије Олга Даниловић-Катарина Козаров, који је експресно славио против тандема Хрватске Багарић-Вурт – 6:4, 6:1.

У четвртом колу такмичења по групама Србија је екпресно славила против Данске – 3:0. Прва је на терен изашла Миа Ристић и славила против Сарафине Оливје Хансен – 6:2, 6:3, а затим је Лола Радивојевић декласирала Ребеку Мунк Мортенсен 6:4, 6:0. У истом ритму како је завршила Лола, почео је и српски дубл Олга Даниловић-Катарина Козаров и експресно завршио посао против Сарафине Оливије Хансен и Наташе Шоу – 6:0, 6:3.

Били Џин Кинг куп селекција (еџ Фед куп) Србије од 10. до 15. априла 2023. такмичи се у Анталији у оквиру И групе Евро-афричке зоне. Квалификациони турнир у Анталији за пласман у плеј-оф за пласман у квалификације за попуну Светске групе игран је по роунд робин систему. У квалификацијама у Турској борило се 11 репрезентација подељених у две групе.

Победници такмичења по групама Шведска и Мађарска директно су се пласирале у новембарски плеј-оф за пласман у Светску групу, а трећег учесника даће сутрашње разигравање другопласираних тимова Србије и Холандије. Хрватска испадај у Другу Евро-афричку групу, а сапутника чека из дуела Египта и Данске.

image
VV inauguration
banner