Спорт

Осморо медицинских радника на суду због Марадонине смрти

Аргентински суд потврдио је да ће за смрт легендарног фудбалера Дијега Арманда Марадоне одговарати осморо медицинских радника
Осморо медицинских радника на суду због Марадонине смртиGetty © Marcos Brindicci

После истраге Тужилаштва, осам особа је оптужено за "занемаривање које је довело до убиства", преносе медији у Аргентини.

Казна прописана за ово кривично дело је између осам и 25 година затвора.

Марадона је преминуо 25. новембра 2020. године од застоја рада срца, а раније тог месеца имао је операцију на мозгу.

Аутопсија је показала да је Марадона умро у дубоком сну од акутног плућног едема због ког су му се плућа напунила водом, а све је било последица застоја срца.

Извештај патолога такође показује да је Марадонино срце, услед разних компликација због дугогодишњег коришћења дрога и алкохола, било готово двоструко теже него што је то уобичајено.

Међу оптуженима су неурохирург Леополдо Луке, психијатар Агустина Косаков и још шесторо медицинских радника који су били део тима који је бринуо о Марадони.

Карлос Фабијан Бланко, један од чланова судског већа, рекао је да је тужилац прибавио довољно доказа како би се наставило са поступком.

Медицинска комисија која се бавила делом истраге утврдила је да су се чланови медицинског тима понели "недорасло ситуацији и са немаром".

Суђење се очекује почетком следеће године.

image