Спорт

Ко ће бити први после Ролан Гароса? Ђоковић и Алкараз "изједначени" улазе у трку

До краја сезоне шљаке остала су још три велика турнира, 4.000 бодова је у оптицају, а чак тројица играча могла би да после финала Ролан Гароса буду на првом месту АТП листе. Јер, Србину и Шпанцу прети и Рус Данил Медведев
Ко ће бити први после Ролан Гароса? Ђоковић и Алкараз "изједначени" улазе у тркуGetty © Clive Brunskill / Staff

Новак Ђоковић је доживео још један неуспех, после турнира у Монте Карлу, то је био случај и на Српска опену. За то време, Карлос Алкараз је освојио турнир у Барселони и поново је у фокусу тениске јавности питање првог места на АТП листи.

Како се сезона шљаке већ захуктала, поставља се питање ко ће бити најбољи тенисер света када се заврши Ролан Гарос и играчи буду полако почели да прелазе на травнате терене?

Ситуација је заправо и више неизвесна, али не удвоје, већ у троје. Лепе шансе да после Ролан Гаросу на првом месту заврше имају и Алкараз и Ђоковић, али и Данил Медведев. Русу шљака није омиљена подлога, али се и на њој све боље сналази и у сценарију у ком и Ђоковић и Надал настављају да се муче и не успевају да стигну до самог краја у Паризу - није искључено да и Медведев буде први играч света.

Но, о чему се заправо ради? До краја сезоне шљаке играју се мастерси у Мадриду и Риму, турнири у Женеви и Лиону, а потом и Ролан Гарос. Када се свим играчима одузму бодови које ће до тада морати да бране, ситуација је врло неизвесна.

У том сценарију, Карлос Алкараз би имао 5.420 бодова, Новак Ђоковић само пет мање, тачно 5.415, док би Данил Медведев био одмах иза са 5.070 бодова.

Ово у пракси значи да онај ко између Ђоковића и Алкараза освоји више бодова у преосталом делу сезоне шљаке, тај ће бити први играч света после Ролан Гароса, осим у случају да Медведев ипак освоји неких 350 бодова више од њих двојице.

Наравно, Алкараз би могао да престигне Ђоковића и раније, посебно јер Србин брани титулу на турниру у Риму, а не налази се ни близу идеалне форме. Предстојећа два месеца биће изузетно занимљива, а на АТП листи могло би да дође до значајних промена у врху. Ипак, Новака Ђоковића никада не треба отписивати.

image
VV inauguration
banner