Спорт

Пре 13 година: "Кецмааан... И вреди кош! Јао! Не, немогуће, ово је страшно!"

Тог 25. априла 2010. године, одиграно је најспектакуларније финале Јадранске лиге, а Партизан је усред Загреба савладао Цибону поготком Душана Кецмана који је истог тренутка ушао у анале европске кошарке
Пре 13 година: "Кецмааан... И вреди кош! Јао! Не, немогуће, ово је страшно!"© YouTube / screenshot / IPTV Production

Кошаркаши Партизана у уторак играју прву утакмицу четвртфиналне серије против Реал Мадрида, а тачно 13 година раније, црно-бели су стигли до једне од најчувенијих победа у 21. веку.

На данашњи дан, 25. априла 2010. године, Партизан је освојио Јадранску лигу захваљујући спектакуларној, непоновљивој завршници у којој је Душан Кецман тројком на 0.6 секунди пре краја сусрета донео победу црно-белима против Цибоне усред Загреба.

Било је у Партизановој историји већих утакмица, чак и те исте сезоне, када је тим Душка Вујошевића играо на Фајнал-фору Евролиге. И док ће овог пролећа то чудо покушати да остваре са Жељком Обрадовићем, црно-бели и даље добро памте најневероватније финале у новијој историји.

Било је то финале Фајнал-фора Јадранске лиге у Загребу, а у изузетно тврдој утакмици, Партизан никако није успевао да сломи домаћу Цибону. Хрватски тим је имао само двојицу расположених играча, Томаса и Гордона, али они су их одржавали у животу.

Њих двојица су тада постигли 62 од 74 Цибонина поена у том финалу. Партизан је пречесто губио лопте, а у завршници је Лоренс Робертс промашио оба слободна бацања и дао шансу Загрепчанима да стигну до победе.

И погодио је Бојан Богдановић тројку из ћошка, довео Цибону на 74:72 на 0.6 секунди пре краја и велику победу... Бар је тако мислила цела Загребачка арена. Цела, осим Душана Кецмана. Лидер Партизана је тражио да се изведе напад и са три четвртине терена бацио лопту.

А она је, усред славља играча Цибоне и радости загребачке публике, од табле ушла у кош и створила тишину коју Кецман и данас памти.

"Увек се најежим кад гледам. Још увек нисам свестан како сам то урадио. И данас ме људи срећу и говоре 'свака част, то се не заборавља'. Како време буде одмицало, бићу свеснији да ће то ући у део историје кошаркашког спорта", рекао је Кецман неколико година након тог чувеног коша.

"Сећам се да је остало 0,6 секунди до краја и видео сам да могу да шутнем, иако су сви погнули главе. Како сам је ухватио, послао сам је ка кошу. Сећам се кад је ушла да је био мук пола секунде, као да је неко угасио тон, па га упалио на наше славље", присећао се Кецман поготка који је Партизану донео четврту титулу најбољег тима у региону.

А завршницу какву ни холивудски сценаристи не би осмислили додатно су "украсили" хрватски коментатори:

image