Спорт

Непомњашчи и Лирен ремизирали, једна партија одлучује светског шампиона

Јан Непомњашчи и Динг Лирен ремизирали у 13. партији, што значи да ће наредна партија одлучити ко је нови светски шампион
Непомњашчи и Лирен ремизирали, једна партија одлучује светског шампиона© Screenshot/Youtube

Непомњашчи је пристао на реми после 39 потеза у 13. партији меча за светског шампиона у шаху.

Како Непомњашчи и Лирен имају по 6,5 поена, наредна партија одлучује ко ће бити нови шампион света.

Кинез ће у одлучујућој партији имати беле фигуре, а уколико дође до победе, постаће први Кинез који се домогао светске титуле.

У случају да резултат буде нерешен 7:7, прелази се на рапид – четири меча у овом формату (25 минута плус 10 секунди за сваки потез).

Ако и после тога буде нерешено, прећи ће се на блиц партије (пет минута на сату, плус додатне три секунде за сваки потез).

Непомњашчи има прилику да светску титулу врати у Русију, најуспешнију земљу у историји шаха, која је дала осам од претходних 16 првака.

Уколико победи Непомњашчи, 32-годишњи шахиста из Бријанска, кренуће стопама легендарних руских шахиста: Михала Ботвиника, Василија Смислова, Михала Тала, Тиграна Петросјана, Бориса Спаског, Анатолија Карпова, Гарија Каспарова, Владимира Крамника и Александера Халифмана.

Меч је на програму до 1. маја у Астани, Казахстану, укупан наградни фонд овог је 2.000.000 евра, од тога ће 60% отићи победнику, а 40% пораженом.

image