Свет

Нови скандали у шаху: Ханс Ниман тужи Магнуса Карлсена

Ниман одбацује оптужбе за варање и тврди да хоће да га ставе "на црну листу" у свету професионалног шаха
Нови скандали у шаху: Ханс Ниман тужи Магнуса Карлсена© unsplash

Амерички шахиста Ханс Ниман (19) пред Окружним судом у Мисурију тужи Норвежанина Магнуса Карлсена (31) за 100 милиона долара због Карлсенових оптужби за варање у шаху.

Ниман тврди да се "договарају да га ставе на црну листу" света професионалног шаха и да су га, откако га је петоструки светски шампион Карлсен јавно оптужио за варање, избегавали организатори турнира.

Норвешки шаховски велемајстор Карлсен био је непоражен у 53 партије класичног шаха и имао је предност играња белим фигурама - стога повлачећи први потез. Отуд је јавност у септембру била изненађена Карлсеновим поразом од Нимана и његовим накнадним повлачењем са Синкфилд купа у Сент Луису у Мисурију.

Према потоњој анализи chess.com, највеће онлајн платформе на којој сe такмиче врхунски играчи, Ниман је варао током дугог периода. У извештају, у који је имао увид "Вол стрит џурнал", млади амерички шахиста је добијао илегалну помоћ у више од 100 онлајн партија на овом сајту.

"Ханс је јавно признао да је варао на мрежи након Синкфилд купа", наводи се у саопштењу платформе chess.com, као и да су, самим тим, Ниманове оптужбе неоправдане.

„Карлсен, пошто је учврстио своју позицију 'краља шаха', верује да када је шах у питању, може да ради шта хоће и да се извуче”, тврди Ниман у тужби.

Међународна шаховска федерација (ФИДЕ) саопштила је прошлог месеца да ће отворити истрагу о оптужбама за варање.

image