Спорт

Енглеска – фудбал се (по ко зна који пут) враћа кући

Ако неко уме да потпали ватру и направи еуфорију невероватних размера – то су онда Енглези, пред свако велико такмичење у фудбалу.
Енглеска – фудбал се (по ко зна који пут) враћа кућиGettyimages.ru © Leon Neal

Деценијама "враћају фудбал кући", а он никако да се врати. Сада, баш као и на сваке две године, Енглези су уверени да је њихов тренутак.

Иако је крај године и време (поготово у Британији) у најмању руку промењиво, температура на Острву је дошла до усијања!

Енглези месецима сањају о Светском првенству, ишчекујући нови напад на титулу шампиона, неспремни да се тај покушај, као бројни претходни, заврши неуспехом.

Истини за вољу, а и у њихову одбрану, овај пут имају чиме да поткрепе веру и надање.

Историја

Енглеска, толико поносна на фудбал и на чињеницу да се управо на Острву закотрљала лопта, предуго чекају на велики, значајан успех на интернационалном нивоу.

И млађе генерације Енглеза говоре само о 1966. години, када је Енглеска једини пут у својој историји дошла до трофеја Светског првака.

Легендарни Боби Мур је тада подигао "Трофеј Жила Римеа", и нико није веровао да ће суша трајати више од пола века.

Након пласмана у полуфинале 2018. године и пораза у финалу Европског првенства 2021. године (на пенале од Италије), пробудила се нова нада на Острву да су пред највољенијим спортским тимом у земљи најбољи дани.

Пут до Катара

Селектор Герет Саутгејт није превише бринуо за пласман на Мундијал у Катару.

У квалификацијама је Енглеска играла у Групи И, са Пољском, Албанијом, Мађарском, Андором и Сан Марином.

Групу је завршила као првопласирани тим, са шест бодова више од Пољске – у десет мечева Енглези су уписали осам победа, уз два нерешена резултата, уз гол разлику +36 (само три примљена гола).

Енглеска ће у Катару играти у групи са Ираном, Велсом и селекцијом САД.

Највеће звезде

Све очи у Енглеској упрте су у Харија Кејна.

Капитен репрезентације и нападач Тотенхема, годинама слови за једног од најбољих голгетеера данашњице, којем је једино "проклетство" клуб – игра у Тотенхему, који деценијама не може да дође до било каквог значајног пехара.

Кејн је у најбољим годинама, у константној форми и, што је врло важно, ово му је вероватно последња прилика да нападне трофеј светског шампиона.

Неће само од Кејна зависити напад Енглеске, пошто ће имати помоћ у Рахиму Стерлингу, Џероду Бовену, а ту су и младе снаге – Букајо Сака и Фил Фоден.

У везном реду је капитен Џордан Хендерсон, најтраженији везњак данашњице – Џуд Белингем и сјајни „чекићар“ Деклан Рајс.

image