Спорт

Белгија – "црвени ђаволи" у Катару нападају трофеј

Од репрезентације пребогате веома квалитетним играчима, који имају искуства играња у најјачим клубовима на свету, али и оним знатно млађим и талентованим за које ће тек да се озбиљније чује, очекују се само највеће ствари, што уме бити својеврстан терет који их је спутавао протеклих година.
Белгија – "црвени ђаволи" у Катару нападају трофејGettyimages.ru © Stuart Franklin

Један од највећих фаворита за освајање трофеја светског шампиона у фудбалу, на Светском првенству у Катару, свакако је селекција Белгије.

"Црвени ђаволи" ће уписати свој 14. наступ на Мундијалима, а занимљиво је да су у последња два бележили напредак и завршавали корак даље од претходног турнира. Ако буду испоштовали ту традицију, играће финале.

Са разлогом се репрезентација Белгије сматра гигантом и фаворитом у свету фудбала, ма која утакмица или такмичење било у питању.

Тако ће бити и на предстојећем СП у Катару, на које тим који са клупе предводи Роберто Мартинез, путује са великим амбицијама.

Историја

Белгија је уписала 13 наступа на Светским првенствима до сада, укључујући и први Мундијал у Уругвају 1930.

Тада су завршили у групи, а на наредна три турнира (1934, 1938. 1942.) бележили су пласман у осмину финала.

Знали су Белгијанци у својој историји да имају такозване црне рупе, односно период када их није баш било на фудбалској светској мапи. Ипак, било је и тренутака када су знали из другог или трећег плана пријатно да изненаде и попут такмичења из 1986. године, заузму четрто место.

Након првог Мундијала у овом веку, када су елиминисани у осмини финала, пропустили су првенства у Немачкој и Јужној Африци.

Међутим, велики повратак имали су у Бразилу 2014. године и стигли су чак до четвртфинала.

Највећи успех на Светским првенствима имали су на претходном, када су у Русији као провпласирана екипа прошли у нокаут фазу, потом елиминисали Јапан и Бразил, стигли до полуфинала, где их је савладала Француска са 1:0.

Потом су у мечу за треће место савладали Енглеску и тако остварили највећи резултат у својој репрезентативној историји.

Пут до Катара

Белгија је једна од ретких селекција које су без пораза избориле пласман на предстојеће Светско првенство.

Узевши у обзир да се ради о европским квалификацијама, тај податак даје додатни значај.

У осам одиграних мечева, уписали су шест победа и два ремија, уз гол разлику 25:6.

То им је било више него довољно за прво место у групи испред Велса, Чешке, Естоније и Белорусије.

Ромелу Лукаку је био најефикаснији у квалификацијама са пет погодака, Ванакен је постигао три, док су по два пута голове постизали Кристијан Бентеке, Кевин де Брујне, Торган Азар, Денис Прает и Леандро Тросар.

Најбољи меч одиграли су против Белорусије, коју су као домаћини прегазили са 8:0.

Највеће звезде

Иако можда неки од најбољих играча и носиоца игре Белгије, нису у форми као што је то био случај на прошлом Светском првенству, они још важе за светске лидере на својим позицијама.

Прва виолина тима је свакако Кевин де Брујне.

Мозак Манчестер ситија један је од најкреативнијих фудбалера на свету и начин на који он види и игра фудбал је уникатан и често бриљантан.

Очекује се да игра Белгије у великој мери зависи од онога колико и како је води овај фудбалер.

У мору осталих талентованих играча Белгије, ваља издвојити још неколико имена.

Једно је Јури Тилеманс, везиста Лелстера, који је стасао у комплетног, а самим тим и траженијег везног играча у претходним прелазним роковима.

Тибо Куртоа је квалитет и снага Белгије на голу.

Након нестварне сезоне са Реал Мадридом, у којој је у огромној мери учествовао и помогао "Лос бланкосима" у освајању Лиге шампиона и Ла Лиге, из Белгије очекују да Куртоа исте или сличне партије прикаже и у националном дресу.

Ромелу Лукаку је неко ко би управо у дресу репрезентације могао да потражи повратак на стазе старе славе.

До прошле године један од најбољих нападача на планети, доживео је огроман заокрет, па је морао да се врати у Интер, где покушава да оживи своју каријеру.

Светско првенство у Катару могло би у великој мери у томе да му помогне, па треба посебну пажњу обратити на њега.

Кад смо код оживљавања каријере и доказивања квалитета, немогуће је не споменути Едена Азара.

Азар је пропустио огромну количину утакмица прошлих година у дресу Реала, па се нада да ће успети да се наметне селектору Белгије Мартинезу као лидер и играч који потезом може решити утакмицу, а тиме стећи самопоуздање и форму како би спасао остатак каријере.

image