Спорт

Бразил – земља фудбала

Земља звана фудбал. Карневал, колевка фудбалске игре у правом смислу те речи и расадник мађионичара са "бубамаром" у ногама.
Бразил – земља фудбалаGettyimages.ru © Koji Watanabe

Бразил је деценијама градио име највеће фудбалске силе и, без обзира на сада већ дуги период без успеха, чврсто држи тај статус.

Најтрофејнија селекција на Мундијалима, након благо речено неуспеха у претходним издањима, спремна је да поврати углед фаворита који ће се равноправно борити за трофеј са елитним репрезентацијама.

Историја

Бразил је једина селекција која је наступала на сваком Светском првенству, рекордер је по броју освојених пехара – има их чак пет.

Први пут су "богињу" подигли 1958. године у Шведској, када се свет упознао са момком имена Едсон Арантес до Насименто. Много познатији ће бити по надимку Пеле и временом ће израсти у најбољег фудбалера 20. века, ако не и свих времена.

Пеле је предводио саиграче до још два наслова светских шампиона, док су последњи пут Бразилци били на трону 2002.

Тада су се до титуле прошетали захваљујући Роналду, Ривалду, Роналдињу, Роберту Карлосу, Кафуу, Жилберту Силви...

Чак 11 пута били су учесници полуфинала, а поред пет трофеја имају и два утешна сребра.

Девет пута су тријумфовали на Копа Америци, у четири наврата најбољи били на Купу конфедерација, док им је недавно, управо Нејмар са млађим колегама донео прво и дуго чекано олимпијско злато, којим је комплетирана колекција са свих највећих фудбалских такмичења.

Пут до Катара

Бразил је, у складу са реномеом, био најдоминантнија репрезентација у квалификацијама за Мундијал.

Одиграо је једну утакмицу мање од предвиђеног јер је дуел са Аргентином прекинут у раној фази и никада није поново одигран, па је на 17 мечева освојио 45 бодова и на доминантан начин завршио квалификације.

Нестварне бројке пратиле су Титеове момке током тог периода – 14 победа, три ремија, 0 (нула) пораза, 40 постигнутих и само пет примљених голова.

Нејмар је осам пута тресао противничке мреже, Ришарлисон шест и Бразил је наставио тренд појављивања на сваком светском првенству од његовог оснивања.

Највеће звезде

Не постоји део терена на који можете погледати и не видети неку истинску звезду када игра Бразил. Имао је "селесао" током историје неке невероватне генерације и ова би могла да достигне славу својих претходника.

За то је, наравно, потребно освојити најважнији пехар у свету фудбалу и велике наде полажу се у Нејмара.

Тридесетогодишњи момак на прагу је да испише историју, прескочи легендарног Пелеа и постане најбољи стрелац у историји бразилске репрезентације. Недостају му само два поготка и то би могао да учини већ у Катару.

Када је Винисијус јуниор, човек одлуке у финалу Лиге шампиона и звезда Реал Мадрида, друга виолина у тиму, онда знате колики луксуз има селектор Тите.

Толики да вероватно неће звати једног Габријела Жезуса из Арсенала, да међу стативама има два голмана светске класе (Едерсон и Алисон), као и сијасет спектакуларних појединаца на осталим позицијама.

Капитен је Тијаго Силва, ту су још Маркињош и Едер Милитао у одбрани, Каземиро, Лукас Пакета и Фабињо у везном реду, а о нападу и да не причамо.

Поред Нејмара и Винисијуса, Србија ће морати да се суочи и са Ришарлисоном, Ентонијем, Рафињом, Матеусом Куњом, Робертом Фирмином и Родригом.

image