Спорт

Потпредседник фудбалског савеза Немачке извинио се што је исмевао Зеленског

Потпредседник Немачког фудбалског савеза (ДФБ) Херман Винклер извинио се због објаве на друштвеним мрежама којом се исмева посета украјинског председника Володимира Зеленског Берлин
Потпредседник фудбалског савеза Немачке извинио се што је исмевао ЗеленскогGetty © Simon Hofmann / Stringer

Винклер, који је у међувремену избрисао своју објаву, извинио се.

"Пост је настао у веома емотивној ситуацији за мене на споменику у Трептауер парку. Не бих то поново написао на такав начин. Извињавам се због тога и због непријатности коју је објава изазвала", написао је Винклер на Фејсбуку.

Зеленски је у недељу разговарао са немачким канцеларом Олафом Шолцом, при чему су многи делови центра Берлина затворени из безбедносних разлога током његове посете.

Винклер, који је на челу Фудбалског савеза Саксоније на истоку земље, пожалио се на затварање путева и друга безбедносна ограничења, рекавши да „барем совјетски споменик у Трептауер парку за сада још увек стоји“.

Он је рекао да је град затворен због посете "бившег украјинског глумца", преноси Гардијан.

Меморијал Трептауер парк је споменик палим совјетским војницима у Немачкој током Другог светског рата, а Винклер је одрастао у Источној Немачкој, наводи британски лист.

ДФБ је саопштио да су његови коментари неприхватљиви и да ће то питање бити покренуто на састанку шефова регионалних асоцијација након дискусије коју је председник ДФБ-а Бернд Нојендорф имао са Винклером.

"У овој дискусији Нојендорф је врло јасно ставио до знања да су Винклерови коментари у вези са председником Украјине Володимиром Зеленским примљени као неподношљиви и увредљиви", наводи се у саопштењу ДФБ-а и додаје да је Винклеров приступ некомпатибилан са основним принципима Немачког фудбалског савеза, који ће то питање покренути на састанку следеће среде.

image