Свет

Зеленски после европске турнеје: Више новог наоружања, више политичке подршке

Више је спремности партнера да следе украјинску формулу за мир, имамо више подршке за улазак Украјине у ЕУ и више разумевања за приступање НАТО-у, поручио је Зеленски
Зеленски после европске турнеје: Више новог наоружања, више политичке подршкеwww.globallookpress.com © IMAGO/Chris Emil Janssen

Председник Украјине Владимир Зеленски објавио је да се након турнеје по Европи кући са новим пакетима војне помоћи, али и са политичком подршком.

"Враћамо се кући са новим одбрамбеним пакетима. Више новог наоружања за фронт, више политичке подршке", написао је Зеленски у својој вечерњој видео поруци која је снимљена у возу.

Према његовим речима, током посете Европи а уочи НАТО самита и Г7 у Виљнусу, усагласио је ставове са партнерима. 

"На свим састанцима смо разговарали о нашој 'формули мира'. Више је спремности партнера да следе украјинску формулу, има више подршке за улазак Украјине у ЕУ и више разумевања за приступање НАТО-у", нада се Зеленски.

Европска турнеја

Зеленски је у суботу посетио Италију и Ватикан, а у недељу је одлетео у Немачку где се састао са немачким председником Франк-Валтером Штајнмајером.

Исте вечери упутио се у Париз, где се срео са француским председником Емануелом Макроном. 

Зеленски је у понедељак допутовао у Лондон, а тамо се састао са британским премијером Ришијем Сунаком.

Британија (не)шаље борбене авионе у Украјину

Из канцеларије британског премијера потврдили су да ће Британија послати стотине ракета за ПВО системе, као и нове дронове домета од преко 200 километара.

Британија је такође најавила да ће овог лета почети основну обуку украјинских пилота, међутим портпарол Ришија Сунака рекао је да ипак не планирају да шаљу борбене авионе у Украјину, након што је украјинска војска наговестила да би радије користила борбене авионе Ф-16, пише Ројтерс.

Из Кремља је саопштено да Русија "изузетно негативно" гледа на британску одлуку да Украјини испоручи крстареће ракете дугог домета "сторм шедоу дов" и другу војну опрему, али да не верује да ће то променити исход рата.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да утицај британске војне помоћи неће бити значајан и да ће на крају само "погоршати ствари по Украјину".

image
VV inauguration
banner