Спорт

Непрепознатљиви Новак остао без круне у Риму!

Најбољи српски тенисер налази се у веома лошој форми после титуле на Аустралијан опену и у лошем расположењу дочекује други гренд слем у сезони – Ролан Гарос
Непрепознатљиви Новак остао без круне у Риму!Getty © Justin Setterfield

Новак Ђоковић завршио је учешће на мастерсу у Риму већ у четвртфиналу, поразом од Холгера Рунеа резултатом 6:2, 4:6, 6:2.

Ђоковић је био непрепознатљив током већег дела сусрета, имао потешкоћа са повредом, али и са судијом и гледаоцима на стадиону у "Форо Италику". Нису му пријали ни хладни и влажни услови у престоници Италије, иако је прекид због кише много више донео управо њему.

Доживео је други пораз у трећем међусобном дуелу са Данцем, што значи да, од јануара када је био најбољи у Мелбурну, ни на једном турниру није стигао ни до финала.

Није успео да одбрани прошлогодишњу титулу, па ће пред наступ на гренд слему у Паризу, за првопласираним Карлосом Алкаразом заостајати више од 600 бодова.

Меч је прекинут због кише у финишу другог сета, тачније, при резултату 2:6, 5:4 (0:30) на сервис данског тенисера.

Најављени пљусак у престоници Италије почео је негде око 14.30, да би петнаестак минута касније толико појачао да су играчи моментално отишли у свлачионице.

У том тренутку Србин је био на два поена до изједначења у сетовима, пошто је први одиграо катастрофално, али се пробудио у другом.

Новак као да се није појавио у свом 17. четвртфиналу у Риму, што је рекорд у "белом спорту". Одмах је претрпео брејк, а са лошом игром је наставио и Руне је повео 1-0 након 40 минута игре.

Било је очигледно да има и физичких потешкоћа, због чега је почетком другог дела затражио помоћ лекара и лекове против болова. Када су они почели да делују, "моментум" је, уз једну необичну ситуацију на другој страни терена, прешао на његову страну.

У шестом гему другог сета, при резултату 40:30, Холгер је звао судију Мохамеда Лајанија да провери траг, био је убеђен да је аут, али је арбитар из столице показао да је ипак качила линију. Ђоковић је искористио то што је ривал пољуљан и направио брејк за потпуну "експлозију" на трибинама "Форо Италика".

Да несрећа у том тренутку за младог Данца буде још већа, "хок-ај" систем је показао да је био у праву.

Међутим, ни Србин није успео да задржи висок ниво игре, поклекао је када је сервирао за изједначење у сетовима, непосредно пре прекида због кише.

По повратку на терен догодило се оно што су сви српски навијачи желели – два брза поена и изједначење у сетовима. Понадали су се да ће то бити тренутак који би могао да сломи отпор младог Данца, али се десило потпуно супротно.

Ђоковић је одиграо траљав гем на отварању одлучујућег сета и тада се његова игра потпуно распала. Руне је то искористио и дошао до великог вођства, које је лагано сачувао.

Он ће у полуфиналу ће играти против бољег из двобоја Каспера Руда и Франсиска Серундола.

Мастерс у Риму игра се за наградни фонд од 7.705.780 евра.

  • 17. мај 2023 • 16:37

    16:37

    2:6, 6:4, 2:6 – Крај меча! Ђоковић изгубио у четвртфиналу Рима!

    Нови пораз Новака Ђоковића, овога пута од Холгера Рунеа са 6:2, 4:6, 6:2 у четвртфиналу мастерса у Риму!

  • 16:18

    2:6, 6:4, 0:4 – Новак на ивици пораза

    Ништа не иде у овом тренутку, Ђоковић константно греши и све је ближи поразу у четвртфиналу Рима.

  • 16:08

    2:6, 6:4, 0:3 – Кола кренула низбрдо, дупли брејк Рунеа!

    Све се окренуло против Новака у ових неколико минута. Чак је и Мохамед Лајани имао своју "тачку" када му је дао опомену за прекорачење времена код сервиса. Опет је грешио у серијама и дозволио Данцу да направи нови брејк за 2:6, 6:4, 0:3.

  • 15:55

    2:6, 6:4, 0:1 – Лош почетак одлучујућег сета, Новак претрпео брејк

    Чинило се да је "моментум" на Новаковој страни, али је онда уследио нови траљав гем. Неколико поклона и претрпео је брејк на почетку одлучујућег сета.

  • 15:50

    2:6, 6:4 – Новак изједначио у сетовима!

    По повратку на терен Новак је заиграо агресивно и одмах напао ривала. У првом поену је одиграо сјајан дроп-шот, други је добио винером из форхенда и изједначио на 1-1 у сетовима – 2:6, 6:4.

  • 15:49

    Настављен меч Ђоковића и Рунеа

    После једночасовне паузе, настављен је окршај Ђоковића и Рунеа у Риму.

  • 14:41

    Прекид због кише!

    При резултату 2:6, 5:4 (0:30), на сервис Холгера Рунеа, меч је прекинут због кише.

  • 14:36

    2:6, 5:4 – Руне вратио брејк у финишу другог сета!

    Чинило се да је Новак близу изједначења, али је посустао у гему у којем је сервирао за сет. Изгубио је два брза поена, после чега је одигран један од чак 34 ударца – Руне га је завршио маестралним дроп-шотом. После тога повратка није било и резултат је 2:6, 5:4.

  • 14:25

    2:6, 5:2 – Српски играч потврдио брејк, Руне затражио физиотерапеута

    Ђоковић је искористио "моментум" и потврдио стечени брејк, а онда је Руде полудео и почео да виче на судију Мохамеда Лајанија. Извређао га је, потом позвао физиотерапеута, а резултат на семафору је 2:6, 5:2.

  • 14:21

    2:6, 4:2 – "Експлозија" пред кишу, Новак направио брејк!

    Кренули су да делују лекови против болова и шести гем другог сета могао би да буде преломни. Пошто је преживео тежак период, Новак је кренуо да притиска и код резултата 40:30 на сервис ривала имао мало среће. Руне је звао судију Лајанија да провери траг, био је убеђен да је аут, али је лоптица качила линију. Ђоковић је искористио што је ривал пољуљан и направио брејк за потпуну "експлозију" на трибинама "Форо Италика" – 2:6, 4:2.

image