Спорт

Новак наставио да помера границе

Најбољи тенисер данашњице Новак Ђоковић започео је 389. недељу на врху АТП ранг-листе
Новак наставио да помера границеGetty © Clive Mason

Ђоковић се прошлог понедељка вратио на тениски трон освајањем трећег трофеја на Ролан Гаросу, а укупно 23. на гренд слемовима, чиме је само наставио да продужава сопствени рекорд.

Нико у историји тениса није био "број 1" толико дуго као Новак, који је већ одавно престигао претходну рекордерку Штефи Граф (377).

За нешто више од два месеца могли бисмо да сведочимо и нечему што је било незамисливо, а то је да је неко ушао у "клуб 400" седмица као најбољи на свету, било у мушкој или женској конкуренцији.

Тренутно има 7.595 бодова, 420 више од Карлоса Алкараза, који ће ипак имати прилику да се врати на прву позицију.

Ђоковић је објавио да неће наступити ни на једном турниру пред Вимблдон, док ће Шпанац учествовати у Квинсу, где може да освоји 500 бодова у случају титуле. Алкараз свакако није међу главним фаворитима на трави јер још није пронашао добитну формулу на најзахтевнијој и најбржој подлози у "белом спорту".

После њих двојице следи Данил Медведев, а Топ 10 комплетирају Каспер Руд, Стефанос Циципас, Холгер Руне, Андреј Рубљов, Тејлор Фриц, Јаник Синер и Френсис Тијафо.

Тијафо је освојио АТП турнир у Штутгарту и први пут у каријери се нашао међу десеторицом најбољих на свету. Такође, Сједињене Америчке Државе први пут након више од деценије имају двојицу представника у Топ 10.

После Ђоковића, најбоље рангирани српски тенисер је Миомир Кецмановић на 40. месту, Душан Лајовић је 51, а Ласло Ђере 65. Велики пад, од чак 101 места, доживео је Филип Крајиновић, који је сада 206, док је Хамад Међедовић на 156. месту.

image
VV inauguration
banner