Спорт

Ана Ивановић на прагу Куће славних

Ана Ивановић, некада најбоља тенисерка света и освајачица Ролан Гароса, на добром је путу да се нађи у Кући славних у Њупорту.
Ана Ивановић на прагу Куће славнихGettyimages.ru © Julian Finney/Staff

Ивановићева је једна од номинованих да у ове године добије велико и ласкаво признање и, ако је судити према тренутном стању, одлично се котира у односу на остале.

Српкињу навијачи очигледно и даље много воле, па је први круг гласања, у којем одлучују управо фанови, прошла као другопласирана. Испред ње се нашла само Кара Блек из Зимбабвеа, једна од звезда дубла током деведесетих година прошлог века.

На трећем месту по броју гласова је Анин колега по париској титули и првом месту на свету, Карлос Моја, садашњи тренер Рафаела Надала.

Међутим, Ана је направила тек први корак ка Кући славних, пошто је завршен тек први процес избора.

Сада су на реду новинари, историчари тениса и ранији лауреати. Да би неко био примљен, мора да добије 75 одсто укупних гласова, с тим што се кандидати не такмиче међусобно.

Међу кандидатима су и Хуан Карлос Фереро, Данијел Нестор, Лиза Рејмонд и Флавија Пенета.

Када је у питању гласање навијача, троје првопласираних добија додатне бодове. Блековој следују три, Ивановићевој два, а Моји један бод.

Ана је била кандидована и прошле године али није добила довољно гласова.

Ивановићева је играла професионално од 2003. до 2016. и за то време освојила 15 титула, забележила 480 победа, уз 225 пораза.

Свакако највећи трофеј подигла је 2008. у Паризу, када је тријумфовала на Ролан Гаросу, што јој је једини гренд слем у каријери.

Управо тада се попела на прво место на ВТА ранг-листи на којој је укупно, из два мандата, провела 12 седмица.

Удата је за некадашњег немачког фудбалера Бастијана Швајнштајгера са којим има двојицу синова.

image