Спорт

"Гардијан": Саудијска Арабија потрошила шест милијарди долара на "прање репутације" преко спорта

Ријад је током последње две и по године уложио до сада незапамћене количине новца у спорт, а критичари их оптужују да се иза тога налазе прикривени мотиви
"Гардијан": Саудијска Арабија потрошила шест милијарди долара на "прање репутације" преко спорта© Tanjug/Kyodo News via AP/Yasser Bakhsh,Clive Rose/Getty Images

Саудијска Арабија је потрошила најмање 6,3 милијарде долара на спортске уговоре од почетка 2021. године, што је четири пута више у односу на шест година пре тога, шта критичари описују као "покушај скретања пажње са стања људских права у тој земљи", пише "Гардијан".

Саудијци су искористили више милијарди долара из свог Јавног инвестиционог фонда (ПИФ) током последње две и по године, показују резултати истраживања тог британског листа, чиме су потпуно променили професионални голф, али и тржиште професионалног фудбала.

У понедељак, саудијски клуб Ел Хилал понудио је рекордних 300 милиона евра за фудбалера ПСЖ-а и капитена француске репрезентације Килијана Мбапеа.

Саудијска улагања у спорт једнака су годишњем бруто друштвеном производу земаља попут Црне Горе или Барбадоса и далеко су већа од 1,5 милијарди, колико је процењује да је Ријад потрошио у исте сврхе од 2014. до 2021. године.

Организације за заштиту људских права то су назвале "спортсвошинг" - у букваном преводу "прање репутације" кроз финансирање великих спортских догађања и куповину познатих клубова и играча.

"Личности и брендови из света спорта раније су одбијали понуде за сарадњу из Саудијске Арабије због њихових проблема са људским правима", рекли су у организацији "Грант либерти". "Ипак, дошло је до забрињавајућих промена и уговори се сада склапају и поред проблема у тој земљи."

Саудијска Арабија се нашла на удару критика након убиства новинара Џамала Кашогџија 2018. године, након чега су многе корпорације обуставиле или паузирале своје инвестиције у ту државу.

Ипак, током последње две године дошло је до значајних промена у перцепцији те блискоисточне монархије. Амерички председник Џозеф Бајден, који је пре неколико година обећао да ће од Ријада направити "парију", прошле године је посетио Саудијску Арабију, где се "срдачно" поздравио са њеним дефакто лидером Мохамедом бин Салманом. 

Саудијски Јавни инвестициони фонд - који располаже са преко 700 милијарди долара - један је од највећих на свету, а "Гардијан" процењује да су стварна улагања Саудијаца током последње две и по године чак и већа од званичних 6,3 милијарде, зато што ПИФ није познат по својој транспарентности када је у питању трошење новца.

Фонд је крајем 2021. године купио премијерлигашки клуб Њукасл јунајтед за 391 милион долара, што је наишло на критике појединих организација за заштиту људских права у Великој Британији, поготово након што је у јавност процурила вест да они наводно планирају да промене боје треће гарнитуре дресова у боје саудијске репрезентације.

Фелкс Џенкинс из "Амнести интернешенела" рекао је да тај избор боја "открива моћ саудијских долара и жељу те краљевине да опере свој имиџ".

Годину дана касније, ПИФ је најавио да планира да уложи 2,3 милијарде долара у фудбалска спонзорства. То укључује необјављену количину новца која је потрошена на куповину већинског власништва у четири саудијска фудбалска клуба.

Те четири екипе су ове године потрошиле позамашне количине новца на довођење познатих играча, пре свега Ел Наср, који је почетком године довео Кристијана Роналда и сада га наводно плаћа 200 милиона долара годишње, што би га учинило најбоље плаћеним фудбалером на свету.

Након Роналда, Саудијци су овог лета довели читав низ познатих имена из света фудбала, укључујући Карима Бензему из Реал Мадрида, Нголоа Кантеа из Челсија, Роберта Фирмина из Ливерпула и некадашњег тренера Астон Виле Стивена Џерарда.

Некадашњи играч Барселоне и ПСЖ-а Лионел Меси наводно је добио 25 милиона долара како би промовисао ту земљу, укључујући и за качење фотографија са луксузних путовања на друштвене мреже. Поједини медији су пренели да му је саудијски клуб Ел Хилал понудио уговор вредан 350 милиона долара, али он се ипак одлучио за Америку и Интер Мајами.

У фебруару ове године Саудијска Арабија је објавила и да ће бити домаћин Светског клупског првенства 2023. године.

Саудијци не циљају само на фудбал - ту су и голф, бокс и мото-спорт

ПИФ је уложио огромне количине новца и у голф, па је Саудијска Арабија данас вероватно најутицајнија сила у том спорту. Они су у октобру 2021. уложили око две милијарде долара у оснивање новог турнира названог ЛИВ голф (LIV Golf).

Тај потез је био окидач за избијање оштрог сукоба са Пи-Џи-Еј туром (PGA Tour), до скоро водећом организацијом у свету голфа, који је поднео тужбу против саудијског пројекта, тврдећи да он подстиче играче да крше своје раније потписане уговоре.

Једна од тужби окривљује ЛИВ да води кампању "нудећи астрономске суме новца у настојању да се играчи ЛИВ-а и голф искористе за 'спортсвошинг' недавне историје саудијских злочина и за унапређење иницијатива ПИФ-а".

Сукоб се окончао практичним преузимањем Пи-Џи-Еја и стварања новог конгломерата који ће у будућности доминирати светом голфа. Гувернер ПИФ-а Јасир ал Румајан биће председник те организације.

Званичник Пи-Џи-Еја је у сведочењу пред америчким Конгресом рекао да ће саудијски Фонд инвестирати "више од милијарду долара" у нову организацију, а споразум о спајању истражују чак и одбори Сената, пише "Гардијан".

Инвестиције Саудијске Арабије фокусиране су и на друге спортове, попут бокса и мото-спорта. Познати јутјубер и боксер Џејк Пол се раније ове године у Ријаду борио са Томијем Фјуријем. Годину дана раније, Саудијци су платили око 60 милиона долара на организацију борбе између Александра Усика и Ентонија Џошуе.

У 2021, ПИФ је уложио 550 милиона долара у спонзорство "Мекларен групе", компаније у власништву Бахреина са седиштем у Енглеској, која производи тркачке аутомобиле и саставни је део Формуле 1.

Цифра од 6,3 милијарде долара, међутим, не укључује између 40 и 45 милиона долара које државни нафтни гигант "Арамко" годишње троши за спонзорисање Формуле 1, али ни друге уговоре потписане пре 2021, као што је 65 милиона долара за одржавање годишњег "Гранд прија" у краљевству.

Укупни износ такође искључује велику потрошњу ПИФ-а у свету е-спорта, укључујући недавну инвестицију од милијарду долара у компанију за видео игре "Ембрејсер Груп", закључује "Гардијан".

image