Спорт

Историја је исписана – Јокић је центар са највише трипл-даблова у НБА лиги!

Најбољи српски кошаркаш исписао историју НБА лиге у ноћи између четвртка и петка.
Историја је исписана – Јокић је центар са највише трипл-даблова у НБА лиги!AP © Tanjug/AP Photo/Nate Billings

Никола Јокић постао је центар са највише трипл-даблова у историји најјачег кошаркашког такмичења на свету, пошто је у три статистичке категорије имао двоцифрен учинак против Оклахома Сити тандера.

Момак из Сомбора предводио је Нагетсе до тријумфа резултатом 122:110 и уписао 79. трипл-дабл од доласка у Денвер.

Тиме је прескочио легендарног Вилта Чемберлејна, који је до сада имао епитет најбољег „високог играча“ у овој категорији.

Никола је на терену провео скоро 36 минута и за то време постигао 15 поена (6/9 из игре), уз 13 скокова и 14 асистенција.

Имао је чак 10 изгубљених лопти, што му се догодило трећи пут у каријери, али то није утицало на резултат и неће бити много важно у овој историјској ноћи.

Денвер је у првој четвртини убацио 42 поена и стигао до велике предности, Оклахома се вратила у трећој деоници, али су домаћини ипак појачали и дошли до тријумфа.

Јокића су пратили Ерон Гордон са 27 поена, односно Џамал Мареј са 24.

Српски репрезентативац игра осму сезону у каријери и само петорица кошаркаша има више трипл-даблова од њега у каријери. То су Расел Вестбрук, Оскар Робертсон, Меџик Џонсон, Џејсон Кид и Леброн Џејмс, који је први следећи са 105.

Играчи са највише трипл-даблова у НБА

  1. Расел Вестбрук – 194
  2. Оскар Робертсон – 181
  3. Меџик Џонсон – 138
  4. Џејсон Кид – 105
  5. Леброн Џејмс – 105
  6. Никола Јокић – 79
  7. Вилт Чемберлејн – 78
  8. Џејмс Харден – 69
  9. Лери Бирд – 59
  10. Лука Дончић – 48

„Лепо је кад вас пореде са једним од најбољих свих времена. На неки начин, то је део наслеђа које ћу оставити, тако да је лепо“, остао је скроман Јокић.

Што се другог српског играча тиче, Алексеј Покушевски је у поразу свог тима уписао шест поена и ухватио седам лопти за 28 минута на паркету.

Најефикаснији је био Шеј Гилџес Александер са 37 поена, 19 је додао Дорт, три више од Џоша Гидија.
Денвер је тренутно четврти на табели Западне конференције са пет победа и три пораза, док је Оклахома десета са учинком 4-4.

У другој утакмици Орландо је са 130:129 савладао Голден Стејт и продубио кризу актуелног шампиона НБА лиге, који је забележио четврти узастопни неуспех.

Standings provided by Sofascore

image
VV inauguration
banner