Спорт

Ирвинг суспендован због антисемитизма, Бруклин се огласио: „Ужаснути смо“

Кајри Ирвинг је направио нови проблем Бруклин Нетсима и НБА лиги, због чега га је франшиза из Њујорка и казнила.
Ирвинг суспендован због антисемитизма, Бруклин се огласио: „Ужаснути смо“Gettyimages.ru © Dustin Satloff

Познати НБА кошаркаш Кајри Ирвинг суспендован је са најмање пет утакмица неиграња од стране свог клуба Бруклин Нетса, након што је одбио да се огради од својих антисемитских ставова које је промовисао на друштвеним мрежама.

Ирвинг је на свом „Твитер“ профилу делио садржаје у којима се промовишу говор мржње и предрасуде према Јеврејима. Звезда Нетса је добила прилику да се огради, али након његове последње изјаве, франшиза из Бруклина је решила да казни свог играча.

Проблем је настао када је Ирвинг поделио на друштвеним мрежама поделио филм „Јевреји Црнцима: Пробуди се црна Америко“, а то је довело до жестоких реакција са свих страна. Многи су 30-годишњака осудили због ширења говора мржње.

Он се правдао речима „Нисам ја тај који је направио тај документарац“, да би на питање да ли има антисемитска уверења, није хтео да одговори прецизно. „Не могу да будем антисемита када знам одакле потичем“, биле су Ирвингове речи. Због тога су га Нетси суспендовали Ирвинга на најмање пет утакмица неиграња.

„Кајрију је била пружена прилика да на конференцији за новинаре недвосмислено каже да нема антисемитска уверења и да се огради од говора мржње у филму који је поделио на својим мрежама. Били смо ужаснути када смо видели да је одбио да то уради. Ово није био први пут да је имао прилику, али није успео да се декларише“, објавио је његов клуб Бруклин Нетс.

„Дубоко је узнемирујуће сазнање да је одбио да одбаци антисемитизам када је имао прилику за то. То је и против вредности наше организације и сматрамо да он тренутно није у стању да буде на било који начин повезан са Бруклин Нетсима“, стоји у саопштењу франшизе, а није познато да ли ће Бруклин можда додатно продужити суспензију.

Раније се овим поводом огласио и Адам Силвер, први човек НБА лиге, који је најавио да ће разговарати са Ирвингом због овог питања.

„Кајри Ирвинг је донео непромишљену одлуку да постави линк ка филму који садржи дубоко увредљив антисемитски материјал. Иако ценимо чињеницу да је пристао да ради са Бруклин Нетсима и Лигом против клевете у борби против антисемитизма и других облика дискриминације, разочаран сам што није понудио шире извињење и конкретније осудио подли и штетни садржај из филма који је одлучио да објави. Састаћу се са Кајријем лично следецће недеље да разговарамо о овој ситуацији“, објавио је Силвер том приликом.

Иначе, Ирвинг је претходно већ правио проблеме Бруклину због одлуке да не жели да се вакцинише против коронавируса. Због тога је пропуштао мечеве тима на домаћем терену, пошто је у Њујорку на снази била обавеза вакцинације за играче који наступају у том граду.

image