Спорт

Некадашња звезда Мундијала се прикључила руској војсци у Донбасу

Андреј Соломатин, некадашњи освајач Премијер лиге Русије, потписао је уговор са Министарством одбране
Некадашња звезда Мундијала се прикључила руској војсци у ДонбасуGetty © Alex Livesey / Staff

Бивши руски фудбалер Андреј Соломатин придружио се руској војсци како би учествовао у текућем сукобу између Москве и Кијева. Некадашњи играч Локомотиве и ЦСКА позвао је остале руске фудбалске звезде да подрже навијаче који се боре на првој линији фронта.

Соломатин се појавио у видео снимку објављеном на каналу Маш Телеграм у понедељак, у војној униформи и оклопу док је очигледно распоређен на руском фронту.

Јединица фудбалских навијача

Соломатин се прикључио јединици "Еспањол" коју су основали навијачи неколико руских фудбалских клубова. Занимљиво је да су током фудбалских утакмица били љути ривали и често знали да уђу у вербалне и физичке окршаје једни против других, али да су током 2022. године одлучили да навијачке размирице оставе по страни и патриотизму дају примат.

Војници батаљона се боре на првој линији фронта и обучавају нове регруте, од којих већина долази из различитих фудбалских клубова.

У свом видео обраћању, Соломатин је позвао колеге фудбалске звезде  да подрже руске војнике који се боре за руске интересе.

"Овде има момака, који су пратили своје клубове, који су вас пратили широм земље, трошећи последњи новац на фудбалске карте. Ови момци сада имају потребу за вашом подршком", рекао је бивши фудбалер.

Соломатин је играо на Светском првенству у фудбалу са репрезентацијом Русије 2002. године.

Освојио је шампионат руске Премијер лиге док је следеће године играо са ЦСКА из Москве. Шест пута је био вицешампион Русије док је играо за ЦСКА, Локомотиву и Кубан, а 2005. године наступао је и за сада већ нефункционални украјински фудбалски клуб Оболон.

image
VV inauguration
banner