Спорт

Мбапе претекао Месија и Роналда по заради, али откуд Инијеста, Азар и Гризман у том друштву

Веома занимљиво изгледа листа десет најплаћенијих фудбалера на свету у 2022. години, коју је израдио Курт Баденхаузен, новинар "Спортика" и експерт у зарадама професионалних спортиста широм света. Прва четири места чине Килијан Мбапе, Лионел Меси, Кристијано Роналдо и Нејмар, али многима је занимљиво да су иза њих играчи попут Андреса Инијесте, Едена Азара, Антоана Гризмана...
Мбапе претекао Месија и Роналда по заради, али откуд Инијеста, Азар и Гризман у том друштвуGettyimages.ru © Simon Holmes

Из године у годину, своте новца које се обрћу у свету фудбала, руше стварне и нестварне границе.

Ни коронавирус није у толикој мери могао да уздрма најплаћеније, а како се за фудбал све више интересују бизнисмени, шеици и остали пребогати људи широм света, очекује се да се тренд раста огромног новца у фудбалу настави.

Новинар "Спортика" и експерт у зарадама спортиста широм света Курт Баденхаузен, направио је списак десет најплаћенијих фудбалера у 2022. години, узевши у обзир плату коју добијају, као и новац од спонзорских уговора, реклама...

1. Килијан Мбапе

Прво место заузима Килијан Мбапе. Суперзвезда ПСЖ-а и Француске, претекла је Месија и Роналда по зарађеном новцу и након више од десет година их скинула са трона најплаћенијих у свету фудбала.

Ипак, то не долази као превелико изненађење, уколико се зна да је у његовом останку у Паризу, велику улогу играо председник Француске Емануел Макрон.

Према подацима Баденхаузена, Мбапе је у 2022. години за сада приходовао 125 милиона долара.

ПСЖ је, поред бројних повластица, клаузула и овлашћења, Мбапеу дао и петогодишњи уговор јак 100 милиона долара.

Осталих 25 милиона чине спонзорске и остале зараде.

2. Кристијано Роналдо

Као један од најпознатијих људи на читавом свету, најпраћенијих особа на друштвеним мрежама и као један од најбољих фудбалера у историји овог спорта, Роналдо се очекивано налази високо на овој листи, чак и у својој 37. години.

Португалац 53 милиона долара добија кроз уговор, док је чак 60 милиона у његовој заради у 2022. години дошли кроз остале спонзорске зараде.

3. Лионел Меси

Аргентинац је дуги низ година био најплаћенији спортиста на свету, а не само фудбалер. Ипак, растанак са Барселоном, па потом брзопотезно потписивање уговора са ПСЖ-ом, сигурно је имало утицаја на "пад" који је доживео.

Меси у 2022. години зарађује тек три милиона мање од Роналда, пошто 62 милиона добија кроз уговор, а 48 кроз разна спонзорства.

4. Нејмар

Четврти члан клуба играча који су километрима испред свих осталих по заради, јесте бразилска сензација Нејмар.

Омиљени фудбалер многим млађим и релативно млађим генерацијама, у 2022. години генерише 91 милион евра.

Чак 56 милиона чини његов уговор са ПСЖ-ом, а 35 кроз разне остале начине.

Нејмар је почетком године инвестирао огроман новац у криптовалуте и НФТ бизнис, па би се могло очекивати да његова зарада наредних година прескочи цифру од 100 милиона долара.

5. Мохамед Салах

Египатски фудбалер је у августу напокон решио сагу око продужетка уговора са Ливерпулом, што му је у великој мери помогло да се нађе на петом месту ове листе.

Салахов уговор тежак је 24,5 милиона евра, односно око 400 хиљада долара на недељној бази.

Уз то, као звезда Египта, и генерално Африке и тог дела света, крило "црвених" 15 милиона долара добија кроз разна спонзорства.

6. Еден Азар

Упркос бројним повредама, лошој форми и својевременим проблемима са килажом, Азар је успео "дебело" да наплати свој одлазак у Реал Мадрид.

Белгијски фудбалер има уговор јак 31 милион долара, што га уз 2,5 милиона спонзорског новца, сврстава на шесто место најплаћенијих фудбалера 2022. године.

7. Андрес Инијеста

Чудна и неочекивана имена на листи почела су са Азаром, а настављају се са легендарним "дон Андресом".

Играч на којег је европска фудбалска јавност потпуно заборавила или мислила да је увелико у пензији, прави је хит у Азији, што говори и податак да у 2022. години зарађује 30 милиона евра.

Инијеста је из Барселоне отишао пут Јапана 2018. године, у пријатељски клуб Висел Кобе. Након првог уговора, уследио је продужетак 2021, а за јапански клуб играће бар до 2023. године.

Тај продужетак значио је да ће чувени шпански фудбалер ове године, са пуних 38 година живота, зарадити 23 милиона долара.

Уз то, Андрес је права звезда азијског тржишта, пошто је спонзор, амбасадор и представник готово свих најпознатијих брендова са тог дела света, попут: "Нисана", "Асикса", "Конамија"...

Такође, "дон Андрес" је одласком из Барселоне у Јапан, у огромној мери профитирао и на приватном плану, пошто је на азијско тржиште пласирао и  породични бизнис, винарују "Бодега Инијеста", пореклом из Фуенталбиље, где је фудбалер рођен.

Само прве године након његовог одласка у Азију, компанија је извезла више од два милиона производа.

Ипак, њему, као и самом Висел Кобеу за који наступа, биће много битније ствари које се одвијају на терену, пошто је јапански тим на прагу испадања из Џеј лиге.

8. Рахим Стерлинг

Причало се доста о његовим трансферима током каријере, али изгледа да је најновији прелазак из Ситија у Челси, био један од исплативијих потеза у каријери, барем новчано.

Енглески фудбалер ће уговором са "плавцима" инкасирати 21,4 милион долара, а веома солидних осам милиона стижу кроз спонзорства са компанијама какве су "Епл" и "Њу Баланс"...

9. Кевин де Брујне

Мозак и срце Манчестер ситија и један од најбољих играча на својој позицији, али и генерално у фудбалу, од "грађана" добија 25,5 милиона долара.

Кевин осталим путевима и приходима зарађује 3,5 милиона долара, што даје укупну своту од 29 милиона долара у 2022. години. Није лоше за једног "ћутљивог и повученог момка".

10. Антоан Гризман

Последњи на листи најплаћенијих фудбалера у 2022. години је Антоан Гризман.

Ради се о играчу о којем се више пише у последње време због његе бизарне ситуације и минутаже у Атлетику, него о партијама на терену.

Француз је на двогодишњој позајмици у клубу из којег је не тако давно отишао у Барселону, али је његова будућност велика непознаница, пошто се чека договор Атлетика и Барселоне око потпуног откупа.

То ипак изгледа не уздрмава превише самог Антоана, који путем плате зарађује 22 милиона евра, а 5,5 милиона путем спонзорских.

Александар Петровић (@AlexPetro23)

image
VV inauguration
banner