Спорт

Чеферин у Атини: Насиље и хулиганизам навијача су проблеми целе Европе

Први човек европског фудбала стигао је у грчку престоницу недељу дана након немилих догађаја у том граду, а уочи отказане утакмице АЕК-а и Динамо Загреба
Чеферин у Атини: Насиље и хулиганизам навијача су проблеми целе ЕвропеGetty © Alexander Hassenstein / Staff

Председник Европске фудбалске уније (УЕФА) Александер Чеферин изјавио је у среду да насиље и хулиганизам нису проблем само једне земље него целе Европе, преносе грчки медији.

Чеферин се налази у Грчкој где ће у среду увече присуствовати мечу Суперкупа Европе између Манчестер ситија и Севиље. Први човек УЕФА састао се данас са премијером Грчке Киријакосом Мицотакисом у Атини.

Главна тема разговора било је насиље присталица Динамо Загреба и АЕК-а у Атини прошле недеље уочи меча два клуба у квалификацијама за Лигу шампиона у којем је погинуо један навијач грчког клуба. Присталице Динама напале су у Атини навијаче АЕК-а. Том приликом убијен је грчки држављанин, осам особа је повређено, а ухапшено је више од 100 навијача и то углавном присталица Динама.

"Тужни смо и бесни због ових страшних ствари које су се догодиле, због овог бесмисленог насиља. Бесни смо јер неки користе фудбалске утакмице за насиље. Замислите каква особа морате да будете да нападнете неког јер носи дрес другог клуба", рекао је Чеферин.

Он је истакао да је насиље навијача "канцер фудбала".

"Не зовите их фудбалским навијачима. Они нису навијачи. Они само користе фудбал за своје глупе идеје. Доста је насиља. Насиље и хулиганизам нису проблем само Грчке него целе Европе. Морамо да искоренимо тај канцер из друштва", истакао је Чеферин.

УЕФА је отказала први меч АЕК-а и Динама, који је требало да буде одигран 8. августа у Атини. Ова два клуба одиграла су у уторак увече први меч трећег кола квалификација за Лигу шампиона, а АЕК је у Загребу победио Динамо 2:1. Реванш је у суботу у Атини.

Чеферин ће у Атини разговарати и са представницима четири највећа грчка клуба и то Панатинаикоса, Олимпијакоса, АЕК-а и ПАОК-а.

image