Спорт

Након убиства навијача у Атини: Пронађен видео снимак с временом смрти Михалиса Кацуриса

У Атини су се у понедељак сукобиле присталице фудбалских клубова АЕК из града домаћина и Динама из Загреба. Грк Михалис Кацурис (29) преминуо је од више убода ножем задобијених током туче више десетина навијача која се догодила дан пре утакмице трећег кола квалификација за Лигу шампиона на стадиону АЕК-а у атинском предграђу Неа Филаделфија
Након убиства навијача у Атини: Пронађен видео снимак с временом смрти Михалиса Кацуриса© Tanjug/AP Photo/Thanassis Stavrakis

У Генералној полицијској управи Атине, надлежнима је на располагању видео материјал на коме се види време када је 29-годишњи Грк Михалис Кацурис убијен у сукобу фудбалских навијача у Неа Филаделфији. На основу видео снимка, може се рећи да је 23:08 сати било време његове смрти, пренела је грчка државна телевизија ЕРТ.

Под драконским мерама безбедности, првих 30 оптужених приведено је у судове у Евелпидону, како би дали изјаве пред тројицом истражитеља. Они ће изјаве давати у групама, у присуству преводилаца. Кривично гоњење се односи на четири тешка дела и седам прекршаја.

Председник Основног суда Кристофорос Лино ангажовао је три тумача на хрватском и једног на енглеском језику. Могуће је да ће неки од оптужених тражити нови рок за изјашњавање о кривици, јер су, чини се, тек јуче ангажовали браниоце, који нису упознати са предметом. У сваком случају, сви оптужени морају да дају изјаву до недеље, када истиче рок од пет дана законом предвиђеног притвора.

Кривична дела са којима се суочавају су: убиство са предумишљајем, учешће у криминалној организацији, експлозија и поседовање експлозива.

Што се тиче прекршаја, реч је о нарушавању јавног мира, опасним телесним повредама, уништавању стране имовине, насиљу пре спортске активности, незаконитом ношењу ватреног оружја, употреби оружја и поседовању бакљи.

Према првим информацијама, већина ће негирати било какво учешће у убиству 29-годишњег навијача АЕК-а.
Већина Хрвата каже да су само дошли у Грчку да подрже свој тим, упркос изричитој забрани уласка на стадион, али тврде да нису "дошли да убијају", нити су носили ножеве. Слични наводи се очекују и од грчких оптуженика.

"ЕРТ" је објавила да су главни осумњичени три Грка, један Хрват и један Албанац, с обзиром да су приликом хапшења код албанског и хрватског држављанина пронађени џепни ножеви са траговима крви. Од тројице Грка, двојица су навијачи супарничког грчког тима и већ су познати полицији због тога што имају кривични досије. Један од њих је раније хапшен четири пута, други једном, док је за трећим осумњиченим Грком потрага у току, иако је већ идентификован.

Како преноси "ЕРТ", настављају се лабораторијске анализе узетог генетског материјала од ухапшених хулигана, а на ноктима жртве откривен је ДНК починиоца или извршилаца.

Иначе, због повреда су те ноћи збринута још четири Грка и четири Хрвата, а ухапшено је око 100 људи, углавном навијача Динама. Кацурис је током дана сахрањен у Елефсини, свом родном граду, 25 километара западно од Атине.
Локалне власти прекинуле су неколико јавних догађаја уочи сахране у знак жалости. Породица Кацурис позвала је да се на сахрану не носе венци, већ да се тај новац уплати на рачун фонда за лечење деце оболеле од рака.

image