Спорт

АТП револуција - за првих 250 тенисера света гарантована минимална зарада

Кровна организација мушког тениса ће током 2024, 2025. и 2026. тестирати програм који би играчима требало да обезбеди већу финансијску сигурност
АТП револуција - за првих 250 тенисера света гарантована минимална зарадаGetty © Matthew Stockman / Staff

Удружење тениских професионалаца (АТП) саопштило је да ће у склопу новог трогодишњег програма за првих 250 играча са АТП листе у синглу од 2024. гарантовати минималну плату уколико њихова зарада буде испод постављене границе.

У саопштењу се наводи да ће трогодишњи пробни период под називом Основни програм покрити недостатке за првих 250 тенисера у синглу, уколико зарада падне испод гарантованих прагова.

"За 2024. годину праг је постављен на 300.000 долара за првих 100 играча, за оне од 101. до 175. места праг је 150.000 долара, а за оне од 176. до 250. места праг је 75.000 долара. Ова гаранција ће охрабрити играче да планирају своје сезоне, да се фокусирају на своју игру и да улажу у своје тимове. Ово укључује покривање трошкова тренера и личних физиотерапеута, као и путовања", истиче се у саопштењу АТП-а.

Они наводе да ће подржати играче који се током једне сезоне због повреда такмиче на мање од девет АТП турнира и челенџера. Председник АТП-а Андреа Гауденци изјавио је задовољан овим програмом.

"Ова иницијатива је потпуна промена у начину на који тенис приступа финансијама играча. Она представља нашу посвећеност играчима и њиховим каријерама, неговање окружења у коме могу да напредују и уздигну спорт. То је такође само почетак онога што се надамо да ћемо постићи. Амбиција је да проширимо ову иницијативу која мења спорт", рекао је Гауденци.

АТП очекује да ће пружити финансијску подршку за 30 до 45 тенисера који испуне критеријуме.

"Бити професионални тенисер значи и добити невероватне награде, али то је једно изазовно путовање, посебно за оне који почињу каријеру. Овај програм нам пружа сигурност и заштиту од повреда. Сада можемо да се фокусирамо на нашу игру", изјавио је бугарски тенисер Григор Димитров.

image