Спорт

Ђоковић игра финале и навија за кошаркаше: Да у недељу буде два од два

Недеља, 10. септембар, могао би да буде још један дан који ће вечно остати упамћен у српском спорту
Ђоковић игра финале и навија за кошаркаше: Да у недељу буде два од дваGetty © Elsa

Најбољи тенисер свих времена Новак Ђоковић пожелео је навијачима у Србији да се у недељу радују његовој, али и светској титули кошаркаша.

Ђоковић се пласирао у финале Ју-Ес опена победивши домаћег тенисера Бена Шелтона и играће за 24. трофеј на гренд слемовима, док изабраници Светислава Пешића имају прилику да дођу до пехара на Светском првенству у Манили.

Новак је велики навијач кошаркаша, пријатељ са многим члановима репрезентације и пожелео им је срећу у недељном финалу са Немачком (14.40).

"Феноменалан резултат, много сам поносан на њих. Из свег срца навијам као и цела моја породица и мој тим и цело окружење, пратимо, можда ћу у недељу ујутру имати прилике да ухватим друго полувреме, зависи од тога када се будем пробудио", почео је Ђоковић у разговору са српским новинарима.

"Помно пратим и данас, прва ствар коју сам урадио када сам узео телефон у руке, јесте да проверим да ли победили или нису. Здушно навијам за њих и причали смо на почетку турнира, мало ко је веровао, више су се устручавали да их критикују и да говоре да су слаби и да неће проћи четвртфинале, али они су показали тимски дух. Видео сам њихово славље, видео сам како је завладала једна хемија и породична атмосфера и то је оно што је кључ у сваком спорту, чак и у мом индивидуалном."

Више пута је Новак говорио да му је једина жал у професионалној каријери што није део тимског спорта, али је додао да је веома близу том осећају са људима са којима сарађује.

"Цела нација је иза њих, мало да скинем притисак – шта год да ураде – они су у мојим очима већ постигли огроман успех."

"Знам какви су они победници, пре свега наш капитен Богдан (Богдановић), и знам да ће ићи на злато и ја им то желим. Нек у недељу буде два од два за Србију."

Он је потом и анализирао полуфинале са Шелтоном, у којем је, како каже, успео да противнику одузме његово највеће оружје – сервис.

"Сјајно је да сам добио у три сета, све је функционисало веома добро. Неке ствари су почеле да се мењају у трећем, претрпео сам брејк, изгубио сам ритам и публика се укључила. Није било лако да се затвори меч, очигледно је да је Шелтон веома непредвидив и да има сјајан сервис. Морао сам да останем фокусиран и успео сам у томе. До овог момента, све иде по плану, све сам добио 3:0, осим меч против Ђереа у којем сам морао да се враћам од 0:2. Сада имам последњи задатак – да се борим за титулу."

У последњем мечу очекује га много тежи задатак – Данил Медведев, који је елиминисао браниоца титуле Карлоса Алкараза.

"Свестан сам чињенице да је све могуће. Покушаћу да приђем том финалу као сваком, знам да је најтежи могући задатак, не само због самог финала, него што сам против обојице играо у финалима и изгубио. Од Медведева у Њујорку 2021., а од Алкараза на Вимблдону ове године. И поред свега тога, знам да имам добре шансе у финалу."

Пре две године у Њујорку, Новак је био у финалу Ју-Ес и тада је имао прилику да дође до златног слема, али је изгубио од Руса у три сета.

"Сваки пут када сам у финалу слема то је прилика за историју, поносан сам на ту. Немам више толико времена, размишљајући о историју, можда сам пре две године био превише преплављен емоцијама. Сада ћу гледати да се добро припремим за меч", закључио је Ђоковић.

Велико финале је на програму у недељу од 22.00 по средњоевропском времену.

image