Спорт

Новакова осветничка турнеја: Како ће се финале против Медведева разликовати од 2021?

Куцнуо је час - за Новака Ђоковића лето 2023. претворило се у пут искупљења који је већ напола пређен. После пораза у финалу Вимблдона од Карлоса Алкараза и пропуштене прилике да стигне до 24. гренд слем трофеја у каријери, неуништиви Србин има прилику да доврши започето
Новакова осветничка турнеја: Како ће се финале против Медведева разликовати од 2021?Getty © Mike Stobe / Stringer

Јер, у недељу у 22.00 по средњеевропском времену, имаће прилику да комплетира "осветничку турнеју", када у финалу Ју-Ес опена буде играо "репризу" финала из 2021. године против Данила Медведева.

Пораз од Алкараза у финалу Вимблдона био је незамисливо лак повод мејнстрим медијима да почну са причама како се ближи крај доминације Новака Ђоковића. Те празне фразе биле су истребљене неких месец дана касније, када је 36-годишњак у епском спектаклу дугом скоро четири сата савладао 16 година млађег Шпанца.

Освајањем мастерса у Синсинатију, Новаков "крај" постао је прошлост, а сада уочи финала Ју-Ес опена, Ђоковић има нову прилику за освету. Тачно две године раније, на истом месту, Данил Медведев спречио је Новака да освоји календарски гренд слем, наневши му први и једини пораз на четири највећа турнира те године - у последњем мечу године.

Ипак, нови дуел Србина и Руса могао би врло лако да буде драстично другачији него тај пре две сезоне, у ком је Медведев стигао до прве и за сада једине гренд слем титуле.

Ђоковић је све само не истрошен

У поређењу са финалом Ју-Ес опена 2021. године, контекст је овог пута радикално другачији. Тада је Новак већ био освојио прва три гренд слема сезоне и отишао је на Олимпијске игре у Токио. Испоставило се да су га оне скупо коштале - дебело се потрошио, а на крају је успео да освоји "само" четврто место, поново оставши без нове медаље.

На путу ка финалу, Новак је морао да се озноји. Изгубио је по сет од надолазећег Рунеа, старог знанца Нишикорија, "вајлдкарда" Бруксбија, као и Матеа Беретинија. Против Зверева је морао да игра свих пет сетова, а тај пут био је препун емотивних набоја. Новак јесте побеђивао, али се и много трошио.

На крају је против Данила Медведева изгледао као "издуван балон" - што због тога што је своје тело и ум читавог лета стављао пред велике изазове, што због тога што је први пут у каријери имао свесрдну подршку читавог "Артур Еш" стадиона.

Овога пута је стање другачије. Новак се озбиљно мучио само против Ласла Ђереа у трећем колу, а тај меч је већ одавно и превазиђен, док је у Синсинатију играо такође серију кратких сусрета, осим оног лудог финала са Алкаразом.

Новак је из суза извукао поуке

На све то, Ђоковић је научио лекције из прошлог финала Ју-Ес опена. Тада је против Медведева био исувише емотиван, понет могућношћу да уради незамисливо и освоји сва четири гренд слема у истој сезони. И његова недавна изјава показује да је и сам свестан тадашњих грешака.

"Свестан сам бројки, научио сам лекцију од пре две године када сам ишао по златни слем. Допустио сам да то преовлада, нисам се осећао својим, потрудићу се да сада буде другачије. УС опен финала нису била добра као остала финала, трудићу се да исправим то", рекао је Новак након победе против Бена Шелтона у петак.

Србин је чак шест пута губио у финалима у Њујорку, али чини се да његова ментална стабилност може само да настави да расте. Пораз на Вимблдону, у ком је и те како имао своје шансе, очито га није уздрмао. Штавише, реванш Алкаразу у Синсинатију је само додатно учврстио његово веровање у сопствене квалитете.

Сада би и Медведев у још једном оволетошњем реваншу могао да осети исто.

Медведев ће тешко поновити "школу сервиса"

На крају, ту је и питање самог Руса. Медведев, гренд слем шампион и некадашњи број један, показао је у петак против Алкараза да није баш толико далеко иза њега и Ђоковића по нивоу својих игара. Као неко ко је у највећим мечевима успевао да победи Новака, свестан је да има игру за још један гренд слем трофеј.

Ипак, чињеница је и да ће Данилу бити тешко да понови игру од пре две године. 

Сервирао је тада као у трансу, толико да у првом сету ниједан поен на први сервис није изгубио. Направио је 16 ас удараца (готово четири цела гема) против најбољег ретернера у историји, и показивао је агресивност с основне линије у сваком тренутку, баш зато што му је и сервис тако добро функционисао.

Да такву тениску "школу сервирања" понови и овог пута неће бити једноставно и баш због тога бисмо могли да добијемо драстично другачије финале него оно пре две године.

Након што је Ђоковић у Америци прошле године практично био забрањен због тога што није вакцинисан, у недељу увече би могао да употпуни своју осветничку турнеју.

image