Спорт

Загклис: Желимо да се Симанић што пре опорави, биће му уручена медаља

Генерални секретар Међународне кошаркашке федерације (ФИБА) Андреас Загклис изјавио једа жели да се српски играч Бориша Симанић што пре опорави пошто му је после меча са Јужним Суданом одстрањен бубрег
Загклис: Желимо да се Симанић што пре опорави, биће му уручена медаљаGetty © Yong Teck Lim / Staff

Симанић је повређен 30. августа током утакмице против Јужног Судана у трећем колу Мундобаскета, када га је под кошем, лактом у пределу бубрега, ударио Нуни Омот.

Српски репрезентативац је потом четвртог септембра подвргнут у Манили хитној операцији и одстрањен му је бубрег. Омот се извинио и рекао да није намеравао да повреди Симанића.

"Они који су видели снимак могу да виде да је то ситуација једна у милион, вероватно једна у милијарду. Битна је реакција после тога. ФИБА је пре турнира одабрала одређене болнице које ће бити доступне у случају оваквих ситуација, као и сјајне докторе, стручњаке специјалисте у својим областима, а доктор Србије Драган Радовановић је имао кључну улогу у свему", изјавио је Загклис на конференцији за медије у Манили.

Он је истакао да је ФИБА активирала све потребне ресурсе.

"Одмах смо активирали све потребне ресурсе да Симанић у прва 24 сата буде оперисан. Лично сам се обавезао да њему и његовој породици пружим најбољу подршку. Причао сам и са његовом породицом, нисам желео да се појављујем превише у јавности. Желим да кажем да су играч и његова плата осигурани, ми смо у контакту са KСС. Желим да се јавно захвалим доктору Радовановићу".

Србија ће данас од 14.40 часова играти у финалу СП против Немачке, а Симанић ће овај дуел пратити из болнице.

"Наша велика жеља је да Симанић што пре оздрави и опорави се. Њему ће медаља бити уручена, али чекамо да видимо које ће то одличје да буде", истакао је генерални секретар ФИБА.

Загклис је на крају честитао Јапану, Индонезији и Филипинима на организацији овогодишњег Мундобаскета.

image