Спорт

Новакове речи одзвањају Америком: Нема оправдања за то што сте урадили Србији!

Новак Ђоковић је у понедељак започео нову, 392. седмицу на врху АТП листе, чиме је побољшао сопствени рекорд. Тренутно је на вишенедељној паузи после освајања Ју-Ес опена, али америчка јавност поново говори о Србину
Новакове речи одзвањају Америком: Нема оправдања за то што сте урадили Србији!Getty © Clive Brunskill / Staff

Тачније, овог пута ради се о Ђоковићевим речима, и то врло снажним, које је пренео амерички "Ен-Би-Си 5", а које се тичу Новаковог детињства и третмана који је Србија пролазила током бомбардовања 1999. године.

Сегмент Ђоковићевог интервјуа са Грејемом Бесинџером из 2021. године, америчка телевизија је решила да сада поново учини актуелним.

"Како је могуће да се велике државе удруже и бомбардују једну малу, са беспомоћним људима на улицама и да, просто, уништавају све? Ја нисам могао да разумем то. Не постоји никакво оправдање за рат, не постоји никакво оправдање за бомбардовање, за убијање некога, за уништавање нечијег дома... Мислим, то је најгора врста окрутности. То је мене, а и све у Србији, веома разљутило. Ожиљци тих емоција, тог беса, и дан-данас постоје у свима (нама из Србије)", рекао је најпре Ђоковић, да би потом наставио да објашњава своје погледе на све то.

"Али, радио сам на себи, на тим емоцијама, како бих опростио. Јер, морате да опростите. На крају крајева, како било шта више може да вас покреће од љубави? А љубав је праштање. То је моја животна филозофија и колико год да је тешко, на крају морате. Просто, требало би да опростите, јер вас чека неки следећи корак. Идете даље. Ако сте заробљени у том моменту, шта ћете од свог живота да урадите? Увек ће вас то задржавати, спречавати, и то не само у професионалном смислу, већ и приватно, емоционално. Тешко је, стварно је тешко. Људи у Србији су много пропатили у последњих стотинак година. Само у Првом светском рату је више од милион Срба погинуло! Али, видите, то је, на неки начин 'судбина' нашег народа на овим просторима, али ја још увек верујем да то може да нас учини јачим. Ја заиста имам поштовање према свему што сам доживео у животу, јер знам да су ме, нарочито поменуте ствари (тешкоће), учиниле отпорним и снажним, али истовремено и захвалним за све што сада имам у животу", закључио је Новак Ђоковић.

image