Спорт

Рафа, ове бројке су доказ: Надал кука на повреде, а Ђоковић није играо много више турнира од њега

Новак Ђоковић је пре десетак дана освојио 24. гренд слем трофеј у каријери подизањем пехара на Ју-Ес опену, а пре неколико дана у центар пажње светске јавности доспео је Рафаел Надал својим изјавама на рачун најбољег тенисера у историји
Рафа, ове бројке су доказ: Надал кука на повреде, а Ђоковић није играо много више турнира од његаGetty © Julian Finney / Staff

Ђоковић је стигао до 24 слема у каријери, два више од првог пратиоца Надала, а Шпанац је тамошњим медијима рекао да би Србин био "фрустриран да није успео да постави рекорд по броју гренд слем титула".

"На пример, верујем да је Новак све то проживљавао много интензивније него ја. За њега, мислим да је то фрустрација… То јест, да би за њега била велика фрустрација да није успео. Можда је зато и успео", рекао је Надал, потом истакавши да је он далеко више турнира у каријери морао да пропушта због повреда. Али колико је то заиста тачно?

Надал јесте током година често морао да прескаче турнире због бројних повреда, али поглед на статистику каже да ситуација и није тако драстична. Наиме, Ђоковић је одиграо само седам великих турнира више од Надала, а у велике турнире спадају гренд слемови, мастерси и Завршни мастерс.

Ђоковић је играо 72 гренд слема и освојио 24, спрам Надалових 67 учешћа и 22 трофеја. Али на турнирима из Мастерс 1000 серије, Надал је тај који је заправо одиграо два турнира више (128 спрам 126) и освојио три мање од Новака (36 спрам 39).

На Завршним мастерсима се Ђоковић појавио 15 пута и освојио шест трофеја, док Шпанац нема ниједну титулу из 11 покушаја. Све укупно, Новак је на 213 великих турнира освојио 69 трофеја, а Надал на 206 стигао до 58 пехара.

Имајући у виду да се у једној сезони игра 14 великих турнира, Новак је одиграо само за половину више од Надала. Добар разлог лежи и у томе што многи заборављају да је Ђоковић практично "изгубио" две године када је био на врхунцу, због повреде лакта која га је мучила од средине 2016. до средине 2018. године.

Тада је био отписан и многи су у западним медијима предвиђали да се Ђоковић неће вратити на стари ниво, али он је од тада освојио чак 12 од своја 24 гренд слем трофеја.

image