Спорт

Арсић за РТ Балкан из Сибира: Сви мисле само на хладноћу, али нису свесни ове лепоте

Српски кошаркашки тренер Јовица Арсић у разговору за РТ Балкан поделио је утиске пред старт нове сезоне ВТБ лиге о свом новом ангажману у Јенисеју, животу у Русији, али и кошаркашкој репрезентацији Србије
Арсић за РТ Балкан из Сибира: Сви мисле само на хладноћу, али нису свесни ове лепоте© Pres služba BK

Kошаркашки клуб Јенисеј се налази у Kраснојарску, у сибирској области. Људима у Србији је прва социјација на Сибир зима и хладноћа, међутим, Арсић нам открива да је реч о заблуди.

"Први утисци су одлични. При помену Сибира сви се аутоматски смрзавамо, а реалност је другачија. Ја сам за два месеца упознао прелепу природу, добро организован и уређен град. И оно што је најважније добар клуб са лепим условима за рад", на почетку разговора открива Арсић, па потом наставља:

"Нисам много изненађен јер сам имао добре информације и пре него што сам прихватио понуду Јенисеја. Овде су пре мене били колега Kраџић, играчи Мариновић, Kикановић, Лабовић, Ребић...и моја Лесковчанка Маја Миљковић."

Ипак, сем шефа стручног штаба у клубу тренутно нема никога из Србије.

"Тренутно сам само ја из Србије. Једино ко је са наших простора у клубу је кондициони тренер, који је Словенац."

Арсић је покушавао да доведе неке српске кошаркаше, али нису били расположени за сарадњу.

"Покушао сам да ангажујем неке наше играче, али они су имали другачије планове."

Екипа Јенисеја је припреме за нову сезону одрадила у Анталији.

"Припреме у Турској су одржане у врхунским условима. Најбољи турски клубови се тамо такође припремају, али и руски. Тако да су поред нас из Русији били и Зенит, Локомотива, Руна...Обзиром да имамо нови тим са доста мање искуства, можда је ово прејака конкуренција за нас, али тако се најлакше идентификују недостаци, а потом и решавају. У склопу целог припремног периода одиграли смо само осам утакмица. Волео бих да их је било више, али удаљеност Kраснојарска мало компликује тај део припрема. Надам се да ћемо током првенства дорадити оно што нисмо успели током припрема."

Највише Американаца у руској кошарци

Због дешавања у Украјини руским клубовима је забрањено да учествују у међународним такмичењима, што је утицало на то да доста страних кошаркаша напусте Русију. Ипак, остало их је још доста.

"Има доста Американаца и Балканаца. Недостају играчи из балтичких земаља, а било их је раније доста."

Занимљиво је с обзиром на политичка дешавања да су остали и да долазе амерички кошаркаши?

"Па они желе да покажу да су отворенијег ума од осталих западњака."

Српски стручњак сматра да су главни фаворити за освајање ВТБ лиге исти.

"ЦСKА је слабији за нијансу јер нису задржали Николу Милутинова, који је био прва звезда шампионата...али су и даље веома јаки. Са Локомотивом, Зенитом и Униксом, вероватно ће решавати питање првака."

Јенисеј у првом колу игра против Самаре, која има потпуно другачији састав у односу на претходну сезону.

"Самара је потпуно нов тим, али су тренер и тројица играча били заједно у Јенисеју, тако да имају одређену основу и предност због ширине ростера у односу на нас. Што се тиче мог тима, нама ће ове сезоне најважнији задатак бити да изградимо основу новог тима и разиграмо младе играче. У својим редовима имамо и тројицу Американаца и једног Kанађанина, који треба да се побрину за квалитет и конкурентност тима."

Богдановић главни играч репрезентације

Арсић је био део стручног штаба кошаркашке репрезентације Србије, тако да игре националног тима увек са посебном пажњом прати. Тако је испратио и недавно одржано Светско првенство, на коме је Србија освојила сребрну медаљу.

"Репрезентација је оставила одличан утисак, баш као и прошле године, када су нас пореметили здравстевни проблеми Милутинова и Мариковића, тако да у четвртфиналу нису могли да дају допринос. Богдановић је показао да је дефинитвно главни играч наше репрезентације. Да су сви били здрави освојили бисмо златну медаљу. Али да се не жалимо и ово је велики успех", закључио је Арсић.

image
VV inauguration
banner